Влада

У Житомирській області вчительку судили за цькування школяра: визнали винною, але не покарали

16 October 2019, 11:01

У Коростені міськрайонний суд розглядав справу про булінг педагога відносно учня та визнав вину вчителя.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Коростенського міськрайонного суду Житомирської області.

Зазначено, що судом було встановлено факт булінгу, тобто дії психологічного насильства з боку вчителя відносно неповнолітньої особи, в результаті чого була завдана шкода психічному здоров'ю потерпілого.

«Рішення суду базувалось на поясненні свідків, директора школи, неповнолітнього потерпілого, його матері, шкільного психолога та письмових доказах, наданих учасниками та дослідженими в судовому засіданні, які підтвердили вчинення педагогом психологічного насильства відносно неповнолітньої особи», – йдеться у повідомленні.

Вчительку було визнано винуватою у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У Єдиному реєстрі судових рішень 9 жовтня 2019 року була опублікована постанова Коростенського міськрайонного суду Житомирської області щодо цього адмінправопорушення.

Зазначено, що суд встановив, що в період часу із 12 березня 2019 року до 30 травня 2019 року на території Грозинської гімназії вчитель «висловлювала образливі чутки, маніпуляції, словесно зачіпала неповнолітнього», 2005 року народження.

У постанові йдеться, що педагог «в судовому засіданні свою вину у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.173-4 ч.1 Кодексу Українипро адміністративніправопорушення, не визнала та пояснила, що дійсно працює протягом 28 років вчителем зарубіжної літератури та російської мови у Грозинській гімназії. 12 березня 2019 року під час проведення уроку зарубіжної літератури учень 8-го класу цієї гімназії ОСОБА_7 віднісся, на її думку, до її здібностей скептично, сказавши, що «на її уроці можна заснути». Вважає, що вона вчитель з великим досвідом, тому поведінка учня її образила. (…) Відмітила, що, можливо, при розмові була схвильована та накричала на підлітка, але наміру принизити його у неї не було, проте ОСОБА_9 сприйняв таку поведінку, як булінг, а вона хотіла, щоб він зрозумів свою нечемну поведінку. Щодо образливого на адресу Миколи слова «воно», пояснила, що мала на увазі «дитя – воно».

У матеріалах справи також зауважують: мати школяра стверджує, що педагог систематично цькувала її сина.

«ОСОБА_3 , яка є матір`ю неповнолітнього ОСОБА_2 повідомила наступне, що її син ОСОБА_9 починаючи з 12 березня 2019 року систематично страждає від психологічного тиску з боку вчителя зарубіжної літератури і російської мови ОСОБА_5 Вона постійно ображає її сина та словесно принижує (обізвала словом «воно», недостойний»), тому дії вчителя вона розцінює як булінг. Також зауважила, що ОСОБА_9 після ситуації в школі прийшов додому дуже засмучений, плакав, просив перевести до іншої школи. Пояснила, що вона намагалася поспілкуватися із ОСОБА_5 щодо припинення неадекватних дій щодо її сина, адже дитина страждає, але до позитивного результату вони не дійшли. Крім того, відмітила, що її син ОСОБА_9 після подій, які відбулися, 2 рази на тиждень відвідує психолога», – зазначено у постанові.

Суд також вислухав пояснення підлітка, який стверджував, що вчителька назвала його «недоумком». Зазначено, що, зі слів хлопця, після конфлікту у нього навіть була думка покінчити життя самогубством, але йому допомогла розмова зі шкільним психологом.

У постанові також зазначено, що конфлікт намагався владнати директор Грозинської гімназії, «але не зміг, оскільки ОСОБА_5 вела себе зверхньо, на емоціях, не давала сказати нікому жодного слова».

Шкільний психолог озвучила результати анонімного тестування між учнями та відмітила, що 30% дітей дали відповіді, що на уроках зарубіжної літератури є булінг.


Тож суд постановив визнати педагога винною у правопорушенні, однак провадження відносно неї закрив у зв`язку із закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності.

«Визнати винуватою ОСОБА_5 у вчиненні правопорушення, передбаченого за ст.173-4 ч.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Провадження в справі відносно ОСОБА_5 за ст.173-4 ч.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення - закрити в зв`язку із закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності, передбачених ст.38 Кодексу України про адміністративні правопорушення», – йдеться у постанові.

Як повідомляв Житомир.info, 28 вересня 2019 року до поліції звернулась бердичівлянка із заявою про побиття її 15-річної доньки. 30 вересня вона подала заяву й про булінг. За фактом бійки дівчат поліція проводить досудове розслідування за ст.125 КК України (Умисне легке тілесне ушкодження). Що говорять учасники конфлікту, дивіться у сюжеті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд булінг школа вчитель  
Матеріали по темі