Місто

​Житомирянам пояснили, чому мешканці перших поверхів мають сплачувати за ліфт у багатоквартирному будинку

22 October 2019, 12:08

Житомиряни, які мешкають у квартирах на перших поверхах багатоповерхівок, восени отримали платіжки з урахуванням плати за користування ліфтом. З запитанням, чому люди мають платити за послугу, якою фактично не користуються, до редакції Житомир.info звернулася пані Наталія, яка мешкає в будинку, що нині обслуговується ТОВ КК «Домком Житомир».

«Ніколи в Житомирі не нараховували оплату за ліфт 1-2 поверхам. Колись у нас був ЖЕК №2. Декілька років тому утворилася нова організація замість нього - ДомКом. І от за минулий місяць жителям 1 (!) поверху прийшло у квитанції за квартплату до основної суми + 75 грн. Досить значна щомісячна сума за послугу, якою ми не користуємося. Допоможіть розібратися, наскільки правомірними є їхні дії», - йдеться у листі, що надійшов 21 жовтня на електронну пошту редакції від читачки Наталії.

Роз’яснення щодо правомірності нарахування мешканцям нижніх поверхів плати за користування ліфтами пояснив у своєму дописі від 10 жовтня депутат Житомирської міської ради, голова Асоціації ОСББ «Жито-Мир» Ігор Скоропад.

«За технічне обслуговування ліфтів сплачують всі квартири, в тому числі, і перший поверх! До мене, як до депутата, звернулися мешканці 1 поверху багатоповерхівки з питанням: Нам нараховують за ліфт! Ми ним не користуємося! Раніше ми не платили! і т.д і т.п. Дійсно, раніше, до 1 травня 2019 року, діяла Постанова КМУ №869, яка визначала Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і у якій було прописано щодо ліфтів наступне: "крім квартир першого поверху". І навіть в ОСББ перші поверхи, як правило, до травня 2019 не сплачували за технічне обслуговування ліфтів. Але це вже в минулому...», – йдеться у дописі Ігоря Скоропада.

За його словами, такої послуги, як «користування ліфтом», не існує, але є управління спільним майном, і за технічне обслуговування ліфтів зобов’язані сплачувати усі співвласники будинку. Згідно з законодавством, розмір внесків за утримання будинків нараховується пропорційно до загальної площі квартири.

«Треба кожному для себе зрозуміти, що такої житлової послуги, як «користування ліфтом», не існує. Існує спільне майно ВСІХ співвласників будинку і за його технічне обслуговування зобов’язані сплачувати ВСІ співвласники цього майна, в тому числі за ТО ліфта і за електроенергію для нього. Це може комусь не подобатися, а комусь - навпаки, але це вже законодавча норма, і управитель будинку має повне право діяти відповідно до цих норм та нараховувати всім співвласникам витрати за технічне обслуговування ліфтів, незалежно від поверху проживання», - пояснив Ігор Скоропад.

Як варіант, зазначає Ігор Скоропад, співвласники можуть самостійно на загальних зборах затвердити іншу модель сплати за технічне обслуговування ліфтів.

«Звичайно, співвласники мають право на своїх загальних зборах вирішити іншу модель сплати, наприклад, через ключ, чіп тощо. Тоді і платити за ТО, напевно, будуть лише ті, хто буде вже «користуватися» ліфтом. Але це на розсуд і на рішення співвласників цього майна.
Власність (і співвласність) - зобов'язує!», - додає Ігор Скоропад.

Нагадаємо, раніше у Житомирі діяли ліфтові картки і витрати за ТО ліфтів входили у вартість картки, чи її поповнення. Така схема мала як плюси, так і мінуси. Кілька років обговорювалось питання відміни ліфтових карток у Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, у 2014 році влада Житомира презентувала пілотний проект по відміні ліфтових карток на території ЖЕКу №6. Згодом, влітку 2015 року, на сесії Житомирської міськради запропонували проект рішення, за яким жителів перших та других поверхів будинків мали звільнити від плати за ліфт.

Проект рішення сесії про відмову від ліфтових карток та включення плати за ліфт у квитанції був опублікований на сайті Житомирської мерії в листопаді 2015 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліфт  
Матеріали по темі