Здоров'я

У Житомирі поки немає випадків захворювання на дифтерію, вакцини та сироватки в медзакладах вистачає, – Місюрова

28 October 2019, 12:44

У Житомирі станом на 28 жовтня не зафіксовано випадків захворювання на дифтерію. Всі амбулаторії в місті забезпечені вакцинами у повному обсязі.

Про це у коментарі Житомир.info розповіла заступниця Житомирського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Марія Місюрова.

«Все місто, всі амбулаторії вакцинами в повному обсязі забезпечені, як дитяче населення так і дорослі. Всі люди можуть звертатися до сімейних лікарів, а потім в маніпуляційні кабінети наших амбулаторій, всі кабінети працюють. Серед житомирян ще немає 95% щеплених. Сироватка проти дифтерії знаходиться на базі облспецмедпостачання і при потребі вона буде надана, в лікарнях її немає, це такий порядок. На сьогоднішній момент в місті не було зафіксовано випадків захворювання на дифтерію», — зазначила Марія Місюрова.

24 жовтня Укрінформ повідомив, що на небезпечну інфекційну недугу захворіли 15 студентів Ужгородського національного університету, які приїхали на навчання з Індії. Усіх їх госпіталізовано до обласної інфекційної лікарні. 24 жовтня для чотирьох хворих було використано усю наявну в області сироватку від дифтерії. Також в Києві підтверджено випадок захворювання на дифтерію у школяра. Нині його стан задовільний. У класі київської школи № 303, де навчається учень, оголосили карантин.

Щоби захистити країну від можливого спалаху, Міністерство охорони здоров’я України в липні 2019 року розпочало кампанію «Вакциновані - значить захищені» і закликало кожного перевірити свої щеплення і пройти вакцинацію.

За інформацією МОЗ, дифтерія — це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий.

Дифтерія найчастіше проявляється утворенням щільної плівки та набряку слизових оболонок, що блокує дихальні шляхи. Може призвести до смерті.

Лише вакцинація рятує від дифтерії і правця. За даними CDC,99% людей, що мають щеплення від дифтерії, не хворіють. Імунізація від усіх хвороб, за даними ВООЗ, запобігає 2-3 млн смертей у світі щороку, а ще 1,5 млн людей можна врятувати, якщо охоплення щепленнями збільшиться.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі 10 жовтня вакцина від грипу була наявна в двох аптеках. Охочі можуть придбати її за власні кошти і безкоштовно зробити щеплення, звернувшись до сімейного лікаря.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дифтерія Місюрова вакцина щеплення 
Матеріали по темі