Політика

Нардеп від Житомирської області зареєстрував законопроєкт про легалізацію видобутку бурштину і назвав це «рефлексією»

5 November 2019, 11:12

Народний депутат Дмитро Костюк, обраний у Новоград-Волинському одномандатному окрузі №65 від партії «Слуга народу», 30 жовтня зареєстрував законопроєкт «Про видобуток бурштину-сирцю та тих корисних копалин, які економічно невигідно розробляти промисловими методами».

Свою законодавчу ініціативу нардеп пояснив 2 листопада у Facebook, зазначивши, що це – «рефлексія» після організованих ним «Форумів змін».

«Мій законопроєкт передбачає спрощену систему ліцензування, за якою користувачами бурштиноносних надр зможуть стати як підприємства, установи та організації, так і окремі ГРОМАДЯНИ УКРАЇНИ. Спеціальний дозвіл на видобуток повинен містити зобов’язання користувача бурштиноносними надрами щодо додержання правил технічної експлуатації розробки бурштину, рекультивації земельних ділянок та обов’язкового заліснення порушених земель лісового фонду. Законопроєкт регулює також особливості правовідносин при видобуванні інших корисних копалин, які економічно не вигідно розробляти промисловими методами. Зокрема, будівельного піску. Дана ініціатива стала рефлексією на пропозиції земляків з округу, висловлені під час проведення організованих мною Форумів змін: Від проблеми до рішення, які за перші два тижні роботи на окрузі пройшли в Новоград-Волинському, Пулинах та Баранівці», - пояснив Дмитро Костюк.


«Для тисяч українців легалізація видобутку бурштину – це порятунок від злиднів. За можливість отримувати дохід в такий спосіб і за гарантії безпеки нині громадянам України потрібно платити «хабарі» бандитам, поліції, прокуратурі. За бурштин ведуться цілі війни зі стріляниною та загиблими. Люди в пошуках заробітку переступають закон, знищують екосистему, ризикують своїм здоров’ям та навіть життям. Прийняття закону знизить криміногенну обстановку в поліських районах Житомирської, Рівненської та Волинської областей, сприятиме скороченню незаконного видобутку бурштину та підвищенню рівня зайнятості місцевого населення», - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Як повідомляв Житомир.info, Дмитро Костюк, народний депутат від Новоград-Волинського округу №65, у Комітеті з питань аграрної та земельної політики став головою підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР нардеп Костюк бурштин законопроєкт  
Матеріали по темі