ДОПОМОГА

У Житомирі та районі працюватимуть мобільні групи поліції, які оперативно виїжджатимуть на сімейні розбірки

25 November 2019, 14:59

З 25 листопада офіційно запрацюють мобільні групи реагування на факти домашнього насильства. Група з двох поліцейських різної статті працюватиме цілодобово на території Житомира та Житомирського району.

«‎Поліція Житомирщини, як вся Україна, запускає проєкт «Протидія домашньому насильству». Ми створили 2 нові мобільні групи екстреного реагування на такі виклики, які займаються виключно викликами щодо домашнього насильства. Згідно з новим законодавством «‎Про домашнє насильство», у них розширений повністю спектр дій. Вони можуть одразу на місці вирішувати питання щодо заборони сімейному насильнику перебувати в тому чи іншому приміщенні або вчинення протиправних дій, щодо видворення з місця проживання тимчасово згідно з забороняючим документом, а також складання адміністративних матеріалів та притягнення особи до кримінальної відповідальності. Справа розглядається як поліцейськими, так і в судових установах», – говорить заступник начальника ГУНП в Житомирській області Артем Лисогор.


Мобільні групи було забезпечено автомобілями, спецтехнікою та робочим кабінетом.

«‎Для створення цієї програми апаратом Національної поліції та МВС України для Житомирської області виділено два нових автомобілі, повне їх укомплектування лягло на бюджет Національної поліції, а також були виділені всі необхідні електронні пристрої для нормального функціонування даних підрозділів», – розповідає заступник начальника ГУНП в Житомирській області Артем Лисогор.

У поліції розповіли, що найчастіше насильство у родинах здійснюється під впливом алкоголю.

«Три тижні ми у пілотній пробі заступали на чергування, дані автомобілі та дані працівники. За три тижні цієї роботи ми склали 111 протоколів, винесли 36 заборонювальних пристроїв, здійснили переміщення 2 громадян та направили до суду матеріали щодо розгляду адміністративних та кримінальних проваджень відносно 2 осіб, які вчиняли домашнє насильство. Найбільш типові випадки такі, як у всій державі: це вживання алкоголю. І на цьому підґрунті починається з’ясування відносин: або налив, перелив, почала кричати, й починається штовханина, приниження, побої. Саме тому потрібно на такі заходи швидко реагувати, адже в останні роки у нас склалася така тенденція: будь-яка сварка в стані алкогольного сп’яніння закінчується, що хтось хватається за ніж», – наголошує заступник начальника ГУНП в Житомирській області Артем Лисогор.

Громадяни, які постраждали від домашнього насильства, можуть звертатися за телефоном Національної «гарячої лінії»: 0-800-500-335 або за коротким номером 116-123.

Нагадаємо, відповідно до даних, наведених у додатку до проєкту рішення сесії Житомирської обласної ради «Про обласну цільову Програму запобігання, протидії домашньому насильству та торгівлі людьми на 2020 рік», опублікованому на сайті облради 6 листопада 2019 року, лише за 9 місяців надійшло 7078 звернень стосовно домашнього насильства (35 звернень надійшло від дітей, 258 – від чоловіків, 6685 – від жінок).

Як повідомляв Житомир.info, за тиждень з 15 по 22 листопада 2019 року поліцейські Житомирської області оформили 200 адмінпротоколів за насильство у сім’ї.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: насильство домашнє насильство  
Матеріали по темі