Місто

​За місяць у Житомирі розпочнуть реконструкцію водонапірної вежі, на яку з міського бюджету потрібно ще 6,5 млн грн

27 January 2020, 17:01

Реконструкція пам'ятки архітектури місцево значення «Водонапірна башта» по вул. Пушкінська, 24 мала розпочатися ще минуло року, проте початок робіт відклали.

Директор КУ «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради Борис Пахолюк розповів, коли розпочнуться роботи.

«На початок 2020 року ми маємо укладений договір з компанією, яка буде здійснювати відповідні реставраційні роботи. Саме в кінці 2019 року ми уклали з компанією ТОВ «Перспектива «Місто Буд» договір на виконання цих будівельно-монтажних робіт. Роботу ми планували почати вже у 2019 році, але через те, що тендер довелося грати повторно перенесли початок робіт на 2020 рік. На сьогодні ми маємо всі дозвільні документи на початок будівельно-монтажних робіт від органів, що здійснюють нагляд за пам’ятками архітектури місцевого значення. Самі роботи ми плануємо розпочати в лютому 2020 року», - розповідає Борис Пахолюк.

У планах: опорядження фасаду, заміна віконних блоків та дверей. Всередині приміщення на першому поверсі розмістять туристично-інформаційний центр. У прибудові до вежі створять багатофункціональний простір.


«Другий поверх складається з великої кількості невеликих кімнат, там планується зробити повну реконструкцію і створити там, мається на увазі другий поверх прибудови водонапірної вежі, багатофункціональний простір під проведення публічних подій, презентацій, семінарів, тренінгів та тому подібне. Прибудова має вихід на двір, на терасу, тому планується зробити таку відкриту літню терасу, де можна проводити публічні семінари, презентації», - каже Борис Пахолюк.

Що розмістять на верхніх поверхах водонапірної башти, поки не вирішили, але, за словами Бориса Пахолюка, вже мають кілька ідей.

«Другий, третій, четвертий, п'ятий поверхи самої водонапірної вежі, ми сьогодні шукаємо відповідь, як правильно наповнити ці простори, бо вони по своїй площі невеликі і важливо, щоб вони були цікаві для людей. На сьогодні ми розглядаємо ці площі, як багатофункціональні простори під виставки і тому подібне. На останньому поверсі є ідея створити інтерактивний майданчик з використанням сучасних інформаційних технологій, щоб зробити щось на зразок інтерактивного музею міста, чи інтерактивного простору, який можна використовувати під різні цілі», - додав він.

Проєкт реалізовується у співфінансуванні з німецькою урядової компанії GIZ. Для втілення проєкту у життя міська рада має виділити 8 млн грн.

«Реставрація об’єкту коштуватиме близько 10 млн грн, на сьогодні з міського бюджету вже виділено 2 млн грн на початок відповідних будівельно-монтажних робіт. Додатково ми будемо просити на наступній сесії міської ради близько 6,5 млн грн для того, аби завершити роботи», - зазначив директор КУ «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради Борис Пахолюк.

Реконструкцію водонапірної башти планують завершити до кінця 2020 року.

Нагадаємо, перші торги з реставрації водонапірної вежі оголосили в серпні 2019. Його учасниками були вище згадана «Перспектива «Місто Буд» та підприємство «Красно», засноване Житомирською обласною радою українського фонду реабілітації інвалідів.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2017 року жителі міста мали можливість обрати один із трьох проєктів для облаштування громадського простору в Житомирі в рамках програми «Інтегрований розвиток міст в Україні»: Більшість підтримала створення культурно-туристичного центру в історичній будівлі колишньої водонапірної вежі на вул. Пушкінська, 24. Директор департаменту економічного розвитку Микола Костриця розповідав, що німецька урядова компанія GIZ зобов’язується дати на реалізацію проєкту 50 тис. євро, а Житомирська міська рада має виділити з міського бюджету не менше 51 тис. євро. Тодішній головний архітектор Житомира Юрій Безбородов розповідав, як перетворення водонапірної вежі торкнеться роботи прилеглих кафе.

В лютому 2018 року виконком одноголосно підтримав проведення закритого конкурсу з реконструкції дизайну внутрішнього простору будівлі житомирської водонапірної вежі та розвитку прилеглої території.

Про те, як збираються облаштувати внутрішній простір пам’ятки архітектури, у червні 2019 року Житомир.info розповідав директор КУ «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водонапірна вежа реконструкція  
Матеріали по темі