Здоров'я

Мінсоцполітики обіцяє з квітня ввести електронний лікарняний

29 January 2020, 09:54

З першого квітня 2020 року в Україні планується запровадити електронний лікарняний.

Про це повідомив заступник міністра соціальної політики Олег Коваль під час прес-брифінгу «Розвиток державних фондів соціального страхування: проблеми та перспективи» 28 січня – інформує пресслужба Мінсоцполітики.

«З 1 квітня в Україні з’являться електронні лікарняні. Це буде перший етап, але цей крок дозволить навести лад у системі та продовжити боротьбу з корупцією у сфері соціального страхування. Нам потрібні незворотні зміни, які покращать ситуацію у системі соціального страхування України», - наголосив Олег Коваль.

За його словами, електронний лікарняний принесе більше прозорості та відкритості у процес видачі лікарняних.

«Цей крок передбачає автоматизацію процесів та дає можливість відслідкувати весь процес оформлення лікарняного: кожен лікар, який видає лікарняний, повинен буде підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Інформація через реєстр в Пенсійному фонді буде автоматично передана у Фонд соціального страхування – в установі одразу знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію – оскільки є платником єдиного соціального внеску. Весь процес буде прозорим», - підкреслив Олег Коваль.

Серед запобіжників та гарантій прозорості у системі електронних лікарняних Олег Коваль назвав такі пункти:

1. Кожен лікарняний повинен бути підписаний електронним цифровим підписом – тобто ми запровадимо персональну відповідальність лікаря, який видав цей документ.

2. Електронний обіг дасть можливість відслідкувати, чи лікарняний видав профільний лікар: у нас часті випадки, коли лікарі дають документи щодо хвороб, які не відповідають їхньому профілю, а це – потенційні корупційні ризики.

3. Електронний обіг дозволить відслідковувати потенційні «схеми», коли «на лікарняний» іде половина співробітників підприємства, які за фактом продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування.

Олег Коваль повідомив, перший етап впровадження електронного лікарняного стане можливим завдяки старту проєкту e-Health, головним розпорядником якого є Міністерство охорони здоров’я.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці серпня 2017 року в поліклініці на Вітрука встановили та почали тестувати термінал, за допомогою якого житомиряни зможуть зареєструватися на прийом до лікаря. Станом на серпень 2018 року сервісом «Поліклініка без черг» скористалося понад 220 тисяч жителів Житомира та області. В липні 2018 року до цієї електронної системи підключився житомирський Центр первинної медико-санітарної допомоги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінсоцполітики лікарняний лікар  
Матеріали по темі