Здоров'я

​Житомирські лікарі пояснили, чи може COVID-19 передаватися через домашніх тварин

24 March 2020, 16:09

У соціальних мережах активно ширяться чутки про небезпеку від домашніх тварин. Нібито від них можна заразитися COVID-19. Проте медики такі факти спростовують.

Про це йдеться у повідомлені на сайті МОЗ України.

«У мережі набирає обертів дискусія про лютневу інформаційну кампанію щодо запобігання поширенню коронавірусу в Україні. В ній, зокрема, йдеться про підтверджені МОЗ рекомендації уникати контактів з тваринами, які нібито можуть інфікувати людину. У зв’язку з цим МОЗ України повідомляє: у світі справді немає лабораторно підтверджених випадків інфікування коронавірусом від домашніх тварин», - йдеться у повідомлені.

Чи можуть хворіти та переносити коронавірусну інфекцію домашні улюбленці, журналіст Житомир.info дізнавалася у лікарів.

«На сьогодні підстав таких немає. Згідно з даними МОЗ не доведено, що домашні тварини можуть хворіти та переносити коронавірусну інфекцію COVID-19. Панікувати не потрібно, а варто дотримуватися звичайних, елементарних правил гігієни, адже тварини можуть переносити людям інші захворювання», - говорить ветеринарний лікар КП «Центр захисту тварин» Вікторія Терещенко.


Хоч самі тварини не є носіями, не варто забувати про дезінфекцію, радить ветеринар.

«Після прогулянки з твариною, з песиком обов'язково варто мити лапи. Мити лапи можна звичайним туалетним милом, якщо воно не викликає алергічних реакцій. Бажано використовувати господарське мило, воно гіпоалергенне. Після того, як помили лапи, варто їх обробити Хлоргексидином. У разі якщо немає цього препарату, адже у нас зараз високий попит на всі антисептики, достатньо просто помити лапи тварині дігтярним милом, воно також є бактерицидним, протизапальним, антисептичним. Людина має після контакту, якщо тварина прийшла з вулиці, чи сиділа вдома, після будь-якого контакту людина має мити руки», - радить ветеринарний лікар КП «Центр захисту тварин» Вікторія Терещенко.

В умовах карантину варто замислитися про зменшення годин проведений на вулиці зі своїм улюбленцем.

«Можна зменшити час, або кількість вигулу, наприклад з 3 до 2. Це у тому випадку, якщо тварина терпить, але якщо не терпить можна вигулювати часто, але зменшити тривалість. Вийшли, тварина зробила всі свої справи й сховалися додому», - радить Вікторія Терещенко.

Зокрема лікарі наголошують, що небезпеки у самих тваринах немає, проте вірус може осісти на волосяний покрив.

«Такого підтвердження немає. Але ми знаємо, що коронавірус важкий, осідає на поверхні, через що ми пропонуємо людям дотримуватися особистої гігієни. Може осідати на підлозі, так само й на шерсті тварин. Якщо є домашні тварини, треба мити руки. Такого немає підтвердження, щоб від тварини передалося до людини. На сьогодні вчені світу прийшли до висновку, що можливо передача коронавірусу чи виникнення коронавірусної інфекції COVID-19, яку ми маємо сьогодні, у цьому винуваті тварини - панголіни. Це реліктові тварини в Китаї, які мають попит, вживають їх м'ясо, іноді сире. І вчені вважають, що саме ці тварини були вогнищем чи джерелом розповсюдження цієї інфекції. Але достеменно це не відомо і наукових доказів немає», - розповідає заступниця головного лікаря КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмила Бондаренко.

Тож для безпеки особистої та вашого улюбленця: ретельно мийте руки після контакту, лапи тварини після перебування на вулиці та не гуляйте у місцях, де є скупчення людей та інших тварин.

Нагадаємо, 24 березня на брифінгу в ОДА розповіли подробиці про пацієнтку житомирської лікарні та медсестру з позитивними результатами експрес-тестів.

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 24 березня в Україні підтверджено 84 випадки COVID-19: найбільше у місті Київ – 29 випадків, у Чернівецькі області – 25 випадки та у Київській області – 15 випадків, з них виявлено за останню добу – 10 випадків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантин коронавірус інфекція тварина ЦЗТ ветеринар лікар кіт собака  
Матеріали по темі