Місто

​На сесії Житомирської міської ради говорили про зменшення оренди за місця на ринках, закритих через карантин

3 April 2020, 10:52

Житомирські підприємці, які орендують торгові місця на ринках, звертаються до депутатів з проханням вирішити питання щодо зниження чи скасування орендної плати на час карантину.

Про це на сесії Житомирської міської ради 3 квітня повідомила Любов Цимбалюк.

«До мене звертаються представники з ринку, є проблеми щодо орендної плати, є проблеми з підприємцями, які мають найманих працівників. Сергію Івановичу, ви проводили наради з керівниками ринків, розкажіть про ситуацію. Це велика кількість людей, яка готова вийти і торгувати з тротуарів, тому що їм потрібно заплатити 80% від орендної плати тієї, яка була в період їхньої роботи. Тобто їм зробили знижки – до 20%. Це мало. Я думаю, ми можемо отримати соціальний вибух. Люди вимушені будуть йти торгувати попри заборону. Усім важко, усі мають розуміти, що нікому не легко. Страждає і малий, і великий бізнес. Але питання оренди, я думаю, можна якось врегулювати», - звернулася до мера Любов Цимбалюк.

Сергій Сухомлин повідомив, що провів три наради з керівниками місцевих ринків, на яких обговорювали дане питання. Втім влада міста досі сподівалася, що питання оренди врегулює Верховна рада, тож чекали на відповідне рішення парламенту.

«Ми зустрічалися з представниками ринків тричі. За березень вони сказали, що можуть зробити максимальну знижку 20%, тому що більше половини місяця підприємці працювали. За квітень ми домовлялися про знижку не менше 50%. Тому що у них все ж є штат людей, який отримує заробітну плату, є витрати на охорону та електроенергію, бо працюють морозильні камери і т.д. Але ми чекали рішення Верховної ради, яка мала своїм рішенням на рівні закону звільнити орендарів від орендної плати. Верховна рада проголосувала за це питання. Там була чітка норма «звільнити від орендної плати незалежно від форм власності», але коли опублікували цей закон, у ньому уже було дещо інше формулювання, а саме «можуть бути звільнені від орендної плати», тобто можуть бути звільнені, а можуть і ні. Тобто на голосування виносилось одне формулювання, а кінцевий текст закону вийшов з іншим текстом», - розповів Сергій Сухомлин.

Втім мер Житомира наголосив на тому, що в Житомирі не можуть дозволити працювати ринкам, якби цього не хотілося.

«Питання тут не в тому, можна чи не можна забезпечити порядок на ринку. Ми розуміємо, що тоді з районів у Житомир поїдуть люди, аби продати усе, що в них є. Це збільшить навантаження людей в Житомирі на громадський транспорт, буде скупчення людей. Тому зараз будемо збирати чергову нараду з представниками місцевих ринків, адже до цього часу чекали оприлюднення тексту закону. Будемо разом з ними відпрацьовувати питання зниження орендної плати», - зазначив мер міста.

Трансляція сесії Житомирської міської ради 3 квітня тут.

Нагадаємо, 31 березня стало відомо, що головний санітарний лікар України дозволив роботу продуктових ринків, але з певними умовами. Втім у Житомирі влада не збирається відкривати ринки на час карантину, оскільки не може гарантувати контроль за безпекою продавців та покупців.

Який вигляд має житомирський «Житній ринок» під час карантину дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирі з 19 березня і до завершення карантину зупинена робота ринків. 26 березня виконком прийняв рішення дозволити роботу магазинів біля ринків, але за умови, що ринок та конкретний підприємець бере на себе відповідальність щодо дотримування протиепідемічних заходів. Крім того, «Малинський ринок» на околиці Житомира, який не припинив роботу, працює лише як оптовий.

З початку запровадження карантину в місті підприємці вимагали скасувати орендну плату за місця на ринках. У міській раді підготували відповідний проєкт рішення сесії, аби на два місяці звільнити підприємців від сплати оренди комунального майна.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі