Економіка

Народні депутати ухвалили «антикризові» зміни до держбюджету, п’ять з шести житомирських мажоритарників були «за»

13 April 2020, 16:38

Верховна Рада на позачерговому засіданні 13 квітня підтримала в цілому «антикризові» зміни до державного бюджету на 2020 рік.

За проєкт закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» проголосували 249 нардепів. Жодного голосу за це рішення не дали чотири фракції: ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», «Голос» та «Опозиційна платформа – За життя».

З шести нардепів-мажоритарників від Житомирської області п’ятеро проголосували «за», Сергій Кузьміних (фракція партії «слуга народу») був присутній на засідання, але не голосував.

За інформацією пресслужби парламенту, у законі враховані пропозиції Комітету з питань бюджету, якими, зокрема: виключено статті 28 і 32 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо можливості здійснення понадпланових державних запозичень; уточнено редакцію статті 29 Закону щодо обмеження максимального розміру оплати праці працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи влади), поширивши зазначене обмеження також на народних депутатів України, суддів, прокурорів та інших осіб, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2; виключено зміни показників доходів та видатків спеціального фонду державного бюджету на 2020 рік в частині джерел формування і напрямів використання державного дорожнього фонду.

Законом виділено кошти Міністерству охорони здоров’я у сумі 15,8 млрд грн за бюджетною програмою «Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення» (код 2308060) для здійснення додаткових доплат до зарплати медичних та інших працівників, Міністерству соціальної політики виділено кошти у сумі 10 млрд грн за бюджетною програмою «Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду» (код 2506080) та у сумі 0,6 млрд грн за бюджетною програмою «Виплата деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплата послуг окремим категоріям населення» (код 2501030) для здійснення додаткових виплат пенсіонерам та деяким іншим категоріям населення.

«Законом передбачено часткове відновлення видатків загального фонду державного бюджету за окремими бюджетними програмами, насамперед, щодо державного фонду регіонального розвитку (у сумі 4,9 млрд грн), в галузі освіти, науки, культури, спорту, охорони здоров’я, а також у зв’язку з фактичним проведенням платежів у січні-березні п.р. за деякими видатками у більших обсягах, ніж передбачені скорочені обсяги відповідних видатків. Законом внесено зміни до статті 28 Закону щодо включення додаткового напряму використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та їх наслідками - про надання одноразової грошової допомоги членам сімей медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які загинули (померли) від такої хвороби, що пов’язано з виконанням робіт з її ліквідації, у порядку та розмірах, визначених Кабінетом Міністрів України», - йдеться у повідомленні.

Також уточнено редакцію положення щодо обмеження місячної винагороди і зарплати керівникам, членам виконавчих органів та наглядових рад суб’єктів господарювання державного сектору економіки на період дії карантину шляхом викладу такого положення як норми прямої дії, а не як доручення Уряду переглянути відповідні умови оплати праці.

Законом доповнено Закон України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» положеннями, зокрема, про:

відтермінування подання декларацій за минулий рік особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у період не пізніше останнього числа місяця, наступного за місяцем, в якому відміняється карантин, /згідно з чинною нормою - до 1 червня 2020 року/;

зупинення тимчасово, на період дії карантину та протягом 30 днів з дня його відміни, проведення конкурсів на посади державної служби та призначення на такі посади за результатами конкурсу, а також визначення особливостей здійснення у цей період відповідних призначень;

зупинення державного фінансового забезпечення статутної діяльності політичної партії у разі подання політичною партією заяви про часткову відмову (на строк: один, два, три квартали або на рік) та уточнення норми про строки подання звіту про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру політичних партій в умовах карантину шляхом внесення відповідних змін до статей 17-3 і 17-7 та пункту 5 розділу VI Закону України «Про політичні партії в Україні»;

незупинення на період дії карантину виплати пенсії по інвалідності у випадку пропуску строку повторного огляду особою з інвалідністю, що отримує пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

«Найсуттєвіше збільшуються видатки на виплату пенсій та державну програму медичних гарантій — на 29,7 млрд грн та 15,7 млрд грн відповідно. Змінилися плани держави і щодо фінансування окремих дотацій чи субвенцій. Найбільше постраждають видатки на освіту та регіональний розвиток. Резервний фонд (формується для непередбачених непостійних видатків, порядок використання коштів визначає Кабмін. — ЕП) збільшується втричі — з 1,5 млрд грн до 4 млрд грн», - інформує «Економічна правда».





Повністю статтю ЕП «Новий «антикризовий» бюджет: як уряд рятуватиме країну від коронавірусу» читайте тут

Нагадаємо, 29 березня прем’єр-міністр Денис Шмигаль інформував про завершення підготовки змін до держбюджету-2020 й запевняв, що видатки на інфраструктуру і розвиток, культуру й освіту збережені.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні 11 березня 2020 року Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19, обмеження мали діяти з 12 березня по 3 квітня 2020 року. 25 березня карантинні обмеження продовжили до 24 квітня, а 2 квітня Уряд ухвалив зміни до постанови КМУ №211, якою запровадив нові обмежувальні заходи, що діятимуть на час карантину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР бюджет карантин держбюджет  
Матеріали по темі