Здоров'я

​У Житомирській області священники запрошують людей на Великдень до церкви, начальник УОЗ нагадує про коронавірус в Лаврі

14 April 2020, 11:31

У неділю, 19 квітня православні християни святкуватимуть Великдень. Читачі повідомляють Житомир.info, що попри карантинні обмеження, в деяких районах області, зокрема Хорошівському та Коростенському, у селах священники закликають людей йти до церкви на освячення паски. У Житомирській ОДА просять людей залишатися вдома і вважають такі заклики неприпустимими. Однак ніяких додаткових заходів, зокрема й покарань, не планують.

Про це 14 квітня на брифінгу повідомили заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко та начальник управління охорони здоров’я Микола Суслик.

«Нічого такого місцева влада більше не робить, крім закликів і прохання до людей берегти самих себе. Декілька разів керівництво області проводило зустрічі зі святими отцями різних конфесій з проханням не закликати вірян до церкви і не створювати додаткові джерела інфекції і додаткову загрозу для наших жителів. Особливо ніяких інших мір покарання ми не плануємо проводити», – зазначила Наталія Остапченко.

Микола Суслик вважає заклики священників неприпустимими.

«Ми маємо гарний приклад по Радомишлю, де у нас перші випадки були зараження COVID-19 і, на жаль, перший летальний випадок, який був підтверджений лабораторно. Ті міри, які були проведені, як у лікарні, так і на території Радомишльського району, ми сьогодні вже бачимо, що поширення інфекції там такого масового, як в Коростені і Бердичеві, немає. І це говорить про те, що в тих районах, де в нас високий рівень захворюваності на сьогоднішній день, а він ще не завершився, він ще буде рости в геометричній прогресії, це наслідок недотримання карантинних мір. І якщо говорити про релігійні громади, я абсолютно не маю ні до кого пріоритетів чи зауважень, але хочу акцентувати увагу на тому, що навіть на найвищому рівні, там, де були заклики йти в церкву, йти великим колективом молитися, ми бачимо масове зараження як вірян, так і священників і, на жаль, із смертельними наслідками. Тому заклики, які звучать сьогодні від священників, є неприпустимими, люди повинні бути сьогодні в карантині, і це тільки нас забезпечить і врятує від поширення інфекції», – зазначив Микола Суслик.

13 квітня мер Києва Віталій Кличко на брифінгу у коментарі Українській правді повідомив, що упродовж минулої доби у столиці зафіксували рекордну кількість випадків захворювання на коронавірус – 79 осіб, із них 63 випадки у Києво-Печерський лаврі. Там вже понад 90 підтверджених випадків. Двоє монахів померли.

Нагадаємо, 2 квітня 2020 року міськвиконком ухвалив обмежувальні заходина період Великодніх свят та поминальних днів на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади. У цей же день було ухвалене рішення про онлайн-трансляцію служб з житомирських церков, щоб уникнути масових скупчень людей під час святкування. А паски у місцевих магазинах продаватимуться вже освяченими.

7 квітня у центрі Житомира біля собору, попри карантин, священники причащали прихожан, а 12 квітня на Вербну неділю люди також прийшли до церков.

Як буде проходити святкування Великодня у житомирських храмах Спасо-Преображенському та Свято-Михайлівського кафедральному соборах дивіться тут. Сайт Житомир.info також транслюватиме Великоднє богослужіння.

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 14 квітня в Україні лабораторно підтверджено 3372 випадки COVID-19, з них у Житомирській області – 112.

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 церква священники Великдень брифінг  
Матеріали по темі