Місто

Як будуть святити паску у Житомирі та чи скасують причастя через поширення коронавірусу

10 April 2020, 19:10

Служба онлайн, а в магазинах освячені паски. Як буде проходити святкування Великодня у житомирських храмах журналіст Житомир.info дізнавалася у Спасо-Преображенському та Свято-Михайлівського кафедральному соборах.

У храмі в центрі міста від ідеї святити паску на підприємствах, задля уникнення скупчення людей, відмовились. Планують традиційно кропити свяченою водою біля храму.

«Паски, куличі, яйця, ковбаси – все традиційно буде освячуватися з суботи з 11 години дня. Буде черговий священик святити практично цілодобово. Ми не будемо припиняти освячення, а будемо розподіляти людей. Звернемося до міської ради до Сергія Івановича, попросимо щоб напередодні, зранку у суботу провели дезінфекцію території біля соборів та біля наших храмів. Не як раніше чекали поки люди зберуться, родинами прийдуть, а так будуть йти по одному, по двоє і священик кропить, а люди проходять. Є різні люди, у мене є острах, що буде з тими пасками, яка в них буде доля. Одні паски освячені, другі – ні, у нашому суспільстві це буде резонансно», - каже митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим.


Крім цього у соборі не збираються через карантин скасовувати таїнство причастя.

«Ми всі мали неділю і маємо ще цю страсну неділю, щоб причащатися, щоб не робити скупчення в пасхальну ніч. Хто немає іншого часу, звісно зможуть причащатися. Є певне правило, яке придумане не мною і навіть не минулим поколінням, а з четвертого сторіччя, з часу Іоан Златоустого, який започаткував причастя, з однієї чаші і однієї ложки. Сотні років пережила церква всі епідемії і все, і люди зцілюються, тобто для віруючої людини причастя це є ліки», - говорить Никодим.

В Свято-Михайлівського кафедральному соборі розповіли, що освячувати паску будуть на підприємствах, проте тим, хто прийде до храму, не відмовлять, якщо віряни матимуть засоби індивідуального захисту.

«Освячення пасок розпочнеться з самих підприємств, заводів де випікають паски. Туди будь запрошені священики, є благословення предстоятеля, щоб на таких місцях будуть освячені паски. Ці паски будуть відправлятися до магазинів і вже там люди зможуть їх придбати. Буде партія освячених та не освячених, ті що освячені будуть підписані - «пасха освячена». З дотриманням всіх правил індивідуально можна буде освятити, всі обов’язково мають бути в масках. Ми закликаємо, щоб люди сиділи вдома, дивилися трансляцію з кафедрального собору. Є такі рекомендації, що господар дому - батько може священною водичкою після завершення богослужіння окропити паску», - сказав протоієрей Павло Ядчишин, секретар Житомирсько-Овруцької єпархії ПЦУ.

Щодо причастя, то тут його проводять по-іншому.

«Будуть причащатися ті, хто служить та допомагає під час богослужіння, але в індивідуальному порядку людина може звернутися до священика, який буде черговий в храмі, та індивідуально сповідатися та причаститься. Сьогодні є розпорядження священного синоду повернутися до древньої практики і причащати таким чином: розробляється агнець - тіло Христове і на кожну частинку, приготовлену до причастя, кладеться цією ложкою одна капелька крові і кожній людині після оброблення рук антисептиком, що священик обробляє руки, що людина, кожній людині подається окремо з рук священника, а не через ложечку», - розповідає протоієрей Павло Ядчишин, секретар Житомирсько-Овруцької єпархії ПЦУ.

Пряма трансляція святкових Великодніх богослужінь буде організована на телеканалах:

• «Союз ТВ» – 12.04.2020 року із Семінарійського костелу Святого Йоанна з Дуклі РКЦ ( 10:30 – 12:00 год.);

• «Союз ТВ» – 18-19.04.2020 року із Свято-Михайлівського кафедрального собору ПЦУ (23:30 – 03:30 год.);

• «СК1» – 19.04.2020 року год із Спасо-Преображенського кафедрального собору УПЦ (00:00 – 03:00 год.);

• «СК1» – 19. 04.2020 року із церкви Святого Василія Великого УГКЦ (10:00 -11: 30 год.).

Сайт Житомир.info також транслюватиме Великоднє богослужіння.

18-19.04.2020 року зі Свято-Михайлівського кафедрального собору ПЦУ (23:30 – 03:30 год.).

Нагадаємо, 7 квітня у центрі Житомира біля собору, попри карантин, священники причащали прихожан.


Як повідомляв Житомир.info , 2 квітня 2020 року міськвиконком ухвалив обмежувальні заходи на період Великодніх свят та поминальних днів на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади. У цей же день було ухвалене рішення про онлайн-трансляцію служб з житомирських церков, щоб уникнути масових скупчень людей під час святкування. А паски у місцевих магазинах продаватимуться вже освяченими.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: паска Великдень освячення церква собор  
Матеріали по темі