Місто

Житомирський водоканал хоче п’ять місяців брати плату за полив присадибних ділянок

21 April 2020, 17:55

Комунальне підприємство «Житомирводоканал» хоче збільшити тривалість поливального періоду – п’ять місяців замість трьох, як було у попередні роки.

Питання збираються розглянути на засіданні виконкому, відповідний проєкт рішення оприлюднений 21 квітня.

«Розглянувши лист комунального підприємства «Житомирводоканал» Житомирської міської ради від 15.04.2020 № 22/644 щодо обмеження використання питної води для поливання та необхідності збільшення терміну поливального періоду, з метою зменшення фактів нераціонального використання питної води, відповідно до Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190, законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради вирішив погодити тривалість поливального сезону на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади з 01 травня по 30 вересня», - йдеться у проєкті рішення.

Плату за поливання присадибних ділянок у приватному секторі споживачам, у яких відсутні лічильники води, будуть проводити з розрахунку площі ділянки 5 соток, а якщо споживач надасть документи щодо фактичної площі належної йому земельної ділянки, то плату нараховуватимуть на загальну площу земельної ділянки за вирахуванням площі забудови.

«Довести до відома споживачів про те, що поливання присадибних ділянок за допомогою шлангів та інших пристроїв без засобів обліку холодної води вважається безобліковим водоспоживанням і витрати води визначаються за пропускною спроможністю водопровідної труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом упродовж 24 годин за добу у відповідності до пунктів 3.3 та 3.4 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України», - нагадують власникам ділянок.

Зазначається, що розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлять з дня початку такого користування. У разі якщо термін початку безоблікового водокористування встановити неможливо, то розрахунковим періодом вважатимуть один місяць.

«Рекомендувати споживачам, які здійснюють розрахунки за нормами водоспоживання, облаштувати водопровідні вводи засобами комерційного обліку холодної води. Рекомендувати споживачам вишукати можливість здійснення поливання з альтернативних джерел води», - такі рекомендації водоканалу прописані в проєкті рішення виконкому.

Нагадаємо, раніше поливальний сезон тривав з 15 травня по 15 серпня і в 2019 році в Житомирі полив 0,5 сотки присадибної ділянки коштував 78,01 грн на місяць або 234,02 грн за три місяці.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці березня 2020 року директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін закликав містян ощадливо споживати воду, бо річка Тетерів зневоднена, а рівень водосховища критично малий.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком водоканал полим ділянка  
Матеріали по темі