Влада

Сухомлин про доплати житомирським медикам: Обіцяла вища влада, а оплатило місто

6 May 2020, 14:35

Житомирським лікарям, які лікували хворих на коронавірус COVID-19, за березень надали 300% доплати до окладу, виділивши кошти з місцевого бюджету, не чекаючи надходження відповідної субвенції від уряду. Чому у Житомирі не стали чекати коштів від центральних органів влади, 6 травня пояснив міський голова Сергій Сухомлин.

Він, зокрема, зазначив, що оклад медпрацівників, що були задіяні у лікування пацієнтів з COVID-19, складає від 3,5 тис. грн до 5 тис. грн. Саме відносно цієї суми і нараховувалась 300-відсоткова доплата.

«Скажу так: обіцялося вищою владою, а оплатило місто. Це абсолютна правда. Коли вже треба було платити зарплату за березень, ми чули фактично обіцянки, що ці кошти прийдуть, що все ж субвенція буде. Ми не могли чекати, бо людям потрібно було працювати сьогодні і зараз, оскільки хворі поступали в наші лікарні. «Первинка» виїжджала додому: в людей грип чи пневмонія – і вони не знали у той момент, людина захворіла чи не захворіла (на коронавірус). І задача була приїхати у захисному костюмі, відповідно до регламенту, повністю провести тестування, потім взяти кров на ПЛР-тести. І вони в той час не знали. Усі люди, які були задіяні у тих усіх моментах у березні, це приблизно 180 лікарів і медичних працівників: частина лікарні №2, дитяча лікарня, в яких на цей момент був хворий і було декілька підозр, інфекційна лікарня, первинна ланка – вони отримали по три оклади за рахунок місцевого бюджету. Оклад складає від 3,5 тис. грн до 5 тис. грн. От вони отримали від місцевого бюджету доплату у цих 300%», – пояснив Сергій Сухомлин.


Мер зазначив: у квітні обіцяні кошти надійшли, однак, відповідно до розрахунку, запропонованого урядом, медпрацівники повинні були отримати надбавки лише за фактичні години, витрачені на лікування хворих на коронавірус. Таким чином, доплата медикам складала б 600-800 грн.

«Уже в квітні, зовсім недавно, з’явилися вже кошти субвенції і чітка постанова, як нараховувати ці кошти за березень. І з’ясувалося, що потрібно нараховувати фактично за ті години, які лікар пропрацював тільки з хворим на коронавірус. І отут трошки несправедливість, бо людина, коли одягає захисний костюм, маску, респіратор і йде до хворого, вона не знає, захворів він чи ні. Ну і тяжко працювати в таких умовах. І якщо цю суму, яку ми отримали від уряду, перенести і віддати тим 180 лікарям, в середньому доплата була б 600-800 грн на людину. Ми розуміємо, що це набагато менше. Я думаю, було б чесно, якщо б уряд спочатку дав постанову, як розраховується, і сказав, скільки ми можемо заплатити. Було б тоді чесна позиція. Бо 300% всім лікарям… Люди не розуміють, чому вони не отримали (ці кошти)», – розповів міський голова.

Сергій Сухомлин також прокоментував обурення, висловлене Міністром охорони здоров’я Максимом Степановим, який заявив, що шокований тим, як виплачують 300% зарплати медикам за березень, які працюють з хворими на COVID-19, та наказав до 8 травня керівникам на місцях відзвітуватися щодо кожної лікарні та кожного медпрацівника.

«Знаєте, Міністр охорони здоров’я досить фахова людина, яка має дуже великий досвід, але тут потрібно все ж не ставати артистом, навіть якщо тобі цього дуже хочеться, показати, що ми турбуємося про наших лікарів, а треба все ж бути відповідальним менеджером чи відповідальним міністром», – сказав мер Житомира.

Нагадаємо, 2 квітня 2020 року Офіс президента повідомив, що Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» №540-IX, який парламент ухвалив 30 березня 2020 року. Законом, зокрема, передбачено, що з березня 2020 року медичні працівники, які займаються лікуванням хворих на коронавірус COVID-19, отримуватимуть доплату у розмірі 300% заробітної плати.

9 квітня 2020 року Житомирський міський голова Сергій Сухомлин поінформував, що у Житомирі близько 180 медичних працівників, які лікують хворих на коронавірус COVID-19, за березень отримали доплати до заробітної плати у розмірі 300%. Кошти виплатили з місцевого бюджету.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медик лікар доплата  
Матеріали по темі