Здоров'я

Зразки, відібрані у хворих з підозрою на коронавірус жителів Житомирській області, перевірятимуть у лабораторних центрах інших регіонів

7 May 2020, 11:32

Діагностику частини зразків, відібраних у хворих з підозрою на коронавірус жителів Житомирській області, проводитимуть у лабораторних центрах інших регіонів країни.

Про це 7 травня під час щоденного онлайн-брифінгу повідомив голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко.

«Вчора (6 травня) була поширена інформація про те, що буде зупинено роботу лабораторного центру на три доби. Хочу повідомити, що вчора в кінці робочого дня в Житомирі з робочою поїздкою знаходився головний санітарний лікар країни Віктор Кирилович Ляшко, і хочу доповісти, що всі відбори будуть далі здійснюватися за тими протоколами, які розробило Міністерство охорони здоров’я. Що стосується завантаженості нашого лабораторного центру, то проби, які у нас знаходилися у так званій черзі, будуть направлені до інших лабораторій України, які мають зараз неповне завантаження, та будуть перевірені найближчим часом. Тому певні фейки про закриття нашого лабораторного центру є необ’єктивними і неправдивими», – наголосив Віталій Бунечко.


Відповідаючи на запитання журналістів, голова ОДА кілька разів наголосив, що усі зразки, які надійшли до Житомирського ОЛЦ, будуть перевірені, та наш лабораторний центр і надалі прийматиме проби для ПЛР-діагностики.

«Найближчим часом ця черга буде скасована. Усі тести, які надійшли до нашої лабораторії, будуть перевірені. Сьогодні лабораторні зразки, які були відібрані, поїхали до інших лабораторій, і та черга про яку говорив лабораторний центр, значно зменшилась і залишиться у тих об’ємах, які можна виконати за один-два дні. Саме з цією, власне кажучи, проблемою, вчора знаходився на Житомирщині головний санітарний лікар країни. І в обласному лабораторному центрі будуть прийматися нові зразки для ПЛР-досліджень. Окрім того, я хочу сказати, що завтра ми вже будемо запускати, якщо все нормально технологічно, наш ПЛР-апарат, який встановлений в обласній лікарні», – запевнив Бунечко.

Він також прокоментував чутки про звільнення з посади головного санітарного лікаря області Зіновія Парамонова.

«Головний санітарний лікар – це абсолютна вертикаль Міністерства охорони здоров’я. Тому у нас на цей момент інформація про звільнення головного санітарного лікаря Житомирської області відсутня. Всі кадрові рішення приймаються головним санітарним лікарем України», – зауважив голова ОДА.

Нагадаємо, 6 травня 2020 року Житомирський обласний лабораторний центр попередив керівників медичних закладів, що через завантаження лабораторії 7-9 травня не буде приймати матеріал на тестування коронавірусу методом ПЛР, окрім матеріалів від важкохворих на COVID-19 та малолітніх дітей.

У цей же день на початку позачергового засідання міськвиконкому мер Житомира Сергій Сухомлин висловив обурення щодо листа директора обласного лабораторного центру Зіновія Парамонова стосовно обмеження проведення ПЛР-тестування. Міський голова вважає, що Парамонова, який також є головним санітарним лікарем області, треба звільнити.

Зазначимо, що у коментарях до посту колишнього радника міністра охорони здоров’я, ексзаступника мера Житомира Матвія Хренова, який опублікував у Facebook лист за підписом Зіновія Парамонова, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко виклав своє фото на фоні в’їзного знаку з написом «Житомир» та підписом: «Зараз все запрацює. Але вже без когось».

Як повідомляв Житомир.info, 30 квітня 2020 року директор ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» МОЗ України Зіновій Парамонов розповідав, що в ОЛЦ не вистачає вірусологів та лаборантів, аби оперативно проводити ПЛР-дослідження на виявлення коронавірусної інфекції у пацієнтів. На 30 квітня в центрі чекали своєї черги вже 200 аналізів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 брифінг Бунечко Суслик  
Матеріали по темі