ДОПОМОГА

​В Україні створили чат-бот, який допоможе без юриста скласти заяву до суду про стягнення аліментів

19 May 2020, 12:47

Робот-юрист Україна - бот, який формує заяви до суду задля стягнення аліментів. Онлайн-помічника презентувала Українська Гельсінська Спілка з прав людини. Попри те, що бот простий і зручний у користуванні, юристи розробили детальну відеоінструкцію, яка допоможе жінками правильно скористатися безкоштовною онлайн-послугою.

На початку бот розробляли для мешканців тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і Криму. Адже саме їм складніше отримати якісну правову допомогу в Україні. Та нині роботом можуть скористатися усі, хто має комп’ютер, ноутбук чи смартфон. Але важливо враховувати, що цей онлайн-помічник розрахований на жінок, які самостійно виховують дітей до 18 років (неповнолітніх).

Бот, залежно від передбачених законом випадків, формує заяви у 2 варіантах: як в формі позовної заяви, так і у формі заяви про видачу судового наказу. Потрібний варіант онлайн-помічник обере самостійно і автоматично, залежно від відповідей користувачок на запитання.

Для початку роботи варто обрати майданчик, на якому користувачка спілкуватиметься з роботом. Наразі бот функціонує:

Після того, як користувачка натисне «start» і погодиться на використання персональних даних (обов’язкова дія, без цього кроку робота чат-бота була б незаконною), жінка переходить безпосередньо до написання заяви. Правозахисники радять підготувати завчасно потрібні документи:

  • Паспорт, ідентифікаційний код жінки;
  • За можливості – копію паспорту, ідентифікаційного коду чоловіка, який є батьком неповнолітніх дітей (наявність коду є важливим для формування позову), інформацію про місце його реєстрації (прописки), номер телефону, електронну пошту);
  • Свідоцтво про народження дитини чи дітей (залежно від їх кількості від цього чоловіка, з якого жінка хоче стягнути аліменти через суд).


Відеоінструкція

Також жінці варто завчасно визначитися, яку суму вона хоче отримувати від чоловіка. Бот дозволяє складати заяву про стягнення аліментів як в долі від заробітку, так і в твердій сумі. Якщо бот формує заяву про стягнення аліментів в долі, то він безальтернативно передбачає стягнення ¼ частини заробітку на одну дитину, відповідно 1/3 – на двох дітей і 1/2 на трьох дітей. Якщо бот формує позов про стягнення аліментів в долі, то з’являється альтернатива. Користувачки мають можливість стягнути аліменти як в сумі 50 відсотків прожиткового мінімуму, так і в сумі, що перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму. Додатковою опцією є можливість стягнення аліментів на матір дитини до досягнення дитиною 3-річного віку.

Важливо: писати чат-боту потрібно виключно українською мовою. За декілька хвилин, коли робот отримає необхідну інформацію, він сформує текст заяви. У діалозі з’явиться посилання, натиснувши на яке користувачка зможе переглянути або зберегти заяву, як звичайний документ у форматі Word. Тут же можна буде його корегувати і додати необхідні деталі за потреби.

В останньому повідомленні чат-бот радить, що жінкам робити далі. На прикладі двох дітей алгоритм виглядає так:

  • Заяву необхідно роздрукувати в 3 примірниках, підписати їх.
  • Зробити 2 копії паспорта жінки чи її ID-картки. На кожній сторінці потрібно написати «Згідно з оригіналом», поставити дату, написати своє прізвище і ініціали, поставити підпис.
  • Далі потрібно зробити 2 копії свідоцтва про народження першої дитини. Знову потрібні написи «Згідно з оригіналом», дата, прізвище та ініціали, підпис.
  • З свідоцтвом про народження другої дитини потрібно зробити те, що описано вище, у пункті 3.
  • Якщо дітей троє, то відповідно необхідно теж саме зробити із третім свідоцтвом про народження.
  • Переходимо до формування першого пакету документів. В нього входить перший примірник заяви, перший примірник копії паспорта, перший примірник копії свідоцтва про народження першої дитини, перший примірник копії свідоцтва про народження другої дитини. Для зручності пакет документів можна підколоти скріпкою або скористатися канцелярським файлом.
  • Аналогічно формуємо інші пакети документів. У жінки має залишитися третій примірник заяви. Він знадобиться пізніше.
  • Усі комплекти документів можна направити до суду УКРПОШТОЮ. Також жінка може подати заяву безпосередньо до канцелярії суду. Для цього потрібно прийти до суду, який вказаний в заяві, разом з паспортом і комплектами документів.
  • Заявниця подає документи до канцелярії, включно з третім примірником заяви. На ньому працівник канцелярії поставить відмітку про отримання судом документів і повертає його жінці.
  • Цю заяву з відміткою потрібно зберігати, очікуючи новин з суду.

Такі декілька не складних кроків дозволить матері безкоштовно, без допомоги професійного юриста звернутися до суду задля стягнення аліментів з батька їх спільних дітей.

«На жаль, бот не є заміною адвоката. Поговорити з ним і поставити питання йому не можна. Однак, за умови неможливості звернення до юриста, бот є прекрасною альтернативою. Він складає документи, необхідні для звернення в суд. А після формування заяви, її можна корегувати в форматі Word і додати необхідні деталі за потреби», - зазначає адвокат Центру стратегічних справ УГСПЛ Євген Чекарьов.

Нагадаємо, у лютому 2019 року міністр юстиції Павло Петренко розповідав про способи стягнення аліментів та штрафи за їх несплату.

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 році Житомирська область була на першому місці за стягненням аліментів: за перше півріччя стягнули 121 млн грн аліментів. За 9 місяців 2019 року ця сума склала 280,9 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аліменти суд заява юрист  
Матеріали по темі