Суспільство

Жителька Житомирської області добилася повернення грошей за тур до Єгипту, яким не змогла скористатися через пандемію COVID-19

3 July 2020, 11:25

Жителька Житомирської області замовила тур до одного з туристичних міст Єгипту, але у зв’язку з пандемією COVID-19 на відпочинок не поїхала. Турфірма повертати гроші відмовилася. Отримати назад свої кошти жінці допомогла Держпродспоживслужба.

Про це 3 липня повідомило головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

До головного управління Держпродспоживслужби звернулась мешканка області, яка замовила ще у січні 2020 року в одній туристичних фірм міста Житомира тур до Шарм-ель-Шейху, який мав відбутися у травні поточного року.

«У зв’язку зі складною епідситуацією із захворюваності на COVID-19 та запровадженими карантинними обмеженнями, через відсутність міжнародного авіасполучення зазначений тур не відбувся. У туристичній фірмі споживачу запропонували перенести дату відпочинку, але жінка виявила бажання повернути витрачені кошти. Телефоном керівниця фірми пояснила, що гроші за подорож перераховані туристичному оператору «який зазначений в договорі», – тому, кошти не можуть бути повернуті, бо ними розпоряджається оператор – «кошти, є транзитними та надійшли до Києва». Однак при зверненні споживачем в письмовій формі до туроператора надана відповідь: «кошти за передбачені Договором туристичні послуги на рахунок не надходили, безпосереднім надавачем туристичних послуг є інший Туристичний оператор», – йдеться у повідомленні.

У зв’язку з тим, що туристична фірма надала недостовірну інформацію споживачу, спеціалісти Держпродспоживслужби у ході розгляду звернення здійснили позаплановий захід державного нагляду (контролю). Під час перевірки суб’єкту господарювання було надано роз’яснення щодо вимог чинного законодавства у сфері захисту прав споживачів. За результатами проведеної перевірки споживачу повернули кошти в сумі 21 200 грн.

В ГУ Держпродспоживслужби дають поради споживачам, як діяти, аби уникнути подібних ситуацій.

Турист купує в туроператора через турагенцію саме комплексний тур. В тур входить: авіапереліт, транспорт, страховка, поселення у готель. Діяльність туроператора та турагента регламентована саме Законом України «Про туризм». Стаття 20 Закону регламентує, що є три сторони: туроператор, який продає свої послуги, є туристи, які купують ці послуги, і є турагенція, яка є посередником між продавцем і туристом.

Згідно вимогами ст. 19-1. Будь-яка інформація, надана туроператором (турагентом), повинна містити достовірні відомості про умови договору на туристичне обслуговування. Інформація про умови надання туристичних послуг, яку туроператор (турагент) поширює до укладення договору на туристичне обслуговування, має доводитися у доступній, наочній формі, бути розбірливою, зрозумілою та містити відомості про: туроператора (турагента), його місцезнаходження, поштові реквізити, контактний телефон, наявність ліцензії на провадження туристичної діяльності та інші відомості відповідно до законодавства про захист прав споживачів.

Технічно, якщо в договорі не передбачено, що людина може повернути ці кошти, або може прохати їх повернути, якщо форс-мажорні обставини впродовж певного періоду часу, то позиція турагентства про те, що вони намагаються перенести поїздки на інший строк, може мати місце.

Якщо турист хоче повернути гроші за невідбутий тур, йому потрібно написати звернення з проханням, а не відмову від туру, до туроператора й турагентства. Але потрібно бути обережним тому, що зазвичай в таких договорах зазначається, що послуга не надається у зв’язку з відмовою особи, то тоді кошти не повертаються.

Якщо туристичний оператор відмовляється добровільно повернути гроші, то турист може звернутися до суду.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2019 року пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області розповідала про споживачку, яка придбала в одному з магазинів Житомира неякісні панчохи проти варикозу. Тож жінка домоглася, аби їй повернули гроші за товар.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба споживач відшкодування  
Матеріали по темі