Здоров'я

​Як діяти, якщо вкусила гадюка - поради житомирських лікарів

7 July 2020, 17:16

Наразі сезон збору грибів та лісних ягід у розпалі, а також це період, коли виповзають змії.

Як вберегтися від плазунів та що робити, якщо вкусила гадюка, Житомир.info дізнавався у медиків.

Зрозуміти, чи вкусила вас саме отруйна гадюка, можна самостійно, говорять лікарі.

«Отруйні змії після укусу залишають слід, виникає сильний біль, з’являється набряк і розпирання, запальний процес. Неотруйні змії не мають двох зубів з отрутою, тому вони не залишать такого сліду і не буде вираженого болю», - пояснює завідуюча амбулаторії загальної практики - сімейної медицини № 14 Інна Савчин.

Втім, надати першу допомогу потрібно у будь-якому разі.

«Якщо ми знаходимося далеко від медичного закладу, переважно це лісова місцевість, тому потрібно надати долікарську допомогу. У чому вона полягає: звільнити ушкоджену ділянку від тканини, від взуття, наприклад, від прикрас, щоб вони не стискали нам тканини, надати людині горизонтального положення, підвищити кінцівку: руки або ногу, заспокоїти, не панікувати та дати достатньо пити води. Потім, якщо у вас є можливість, є аптечка під рукою, можете дати ліки проти алергії, а також можете накласти пов’язку, змочену антисептичним розчином», - розповідає Інна Савчин.


Якщо у вас немає аптечки, потрібно знерухомити людину, наприклад, прив'язати до кінцівки палку.

«Не рухати, нам особливо треба не рухати, адже отрута швидко розповсюджується по організму та вражає життєвоважливі органи. Перше - це знерухомити і доправляти людину до лікарні», - радить Інна Савчин.

За словами лікарів, деякі маніпуляції можуть нашкодити, наприклад, укус не можна промивати водою.

«Що вкрай не потрібно робити - це накладати джгути, робити припікання, відсмоктувати отруту, тому що ви наражаєте на більшу небезпеку потерпілого, бо розповсюджується інфекція, а також наражається на небезпеку людина, яка здійснює цю маніпуляцію», - зазначає завідуюча амбулаторії загальної практики - сімейної медицини № 14 Інна Савчин.

Укус змії не призводить до летальних випадків, втім може призвести до серйозних наслідків.

«Отрута гадюки має гемолітичну дію, тобто впливає на еритроцити і вона їх руйнує, дуже часто люди спостерігають, що кінцівка набуває багряного кольору. Всі укуси гадюк небезпечні: для дітей, людей похилого віку та для людей зі зниженим імунітетом. Якщо людина похилого віку, у неї вже є супутня патологія серцево-судинної системи, (укус) небезпечний, бо йде прогресування хвороби. У дітей ще не сформовані всі органи і системи, тому на них впливає також негативно», - говорить Інна Савчин.

Якщо ви йдете в ліс, краще відповідно одягтися - радять лікарі.

«Люди ринули, якщо не по гриби, то по ягоди, тому потрібно бути дуже обережними. Зараз літо, температура повітря підвищується і у всіх плазунів знижується їх рухова активність, переважно вони лежать. Зазвичай вони не нападають, якщо людина рухається, то може мимоволі стати, сісти на них, тому потрібно попередньо одягатися відповідно. Це мають бути штани, чоботи, і штани мають бути заправлені в чоботи», - каже Інна Савчин.

Якщо ви зустріли змію, не робіть різких рухів, краще повільно йдіть у інший бік.

Надаємо, 4 липня в селі Березівка Коростенського району змія вкусила киянку, яка збирала ягоди в лісі.

Як повідомляв Житомир.info, перший в цьому сезоні випадок укусу гадюки в Житомирській області зафіксували 27 червня: в лісі поблизу села Замисловичі Олевського району під час збирання ягід гадюка вкусила за ногу жінку, 1957 року народження.

2 липня 2020 року в селі Юрово Олевського району Житомирської області гадюка вкусила за палець жителя Рівненщини, чоловік потрапив до реанімації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: змія гадюка укус  
Матеріали по темі