Місто

У Житомирі продовжують реконструювати магістрат на Замковій горі, але є проблеми з фінансуванням

13 July 2020, 17:17

У Житомирі тривають ремонтно-реставраційні роботи будівлі магістрату. За словами будівельників, найскладніше вже позаду, наразі готують стіни до оздоблювальних робіт, а також працюють над реставрацією фасаду, втім є проблеми з фінансуванням.

«Відновили роботу після карантину, півтора місяця тому, і почали інтенсивно працювати. Закінчили другий поверх картоном, на першому вже готовий каркас і десь з середи приступаємо до картону на першому поверсі. Саме складне було: перекриття - перший, другий поверх, моноліти, як бачите, бетоном заливали, двутавр ставили, в’язалась арматура - це сама тяжка робота була. Залишається питання у нас по підвіконню і по стелі, по вогнестійкому гіпсокартону. Питання залишаються, бо в проєкті його немає і виходить, що на нього не виділили кошти. Залишається питання, коли відновиться, коли профінансують, щоб робити далі», - розповідає керівник будівельної бригади Сергій Фалінський.

В облдержадміністрації запевнили, наразі працюють над вирішенням даної проблеми.

«Як зазвичай в будівництві, коли проєктували одне, а коли починаються самі роботи є багато моментів, які не були враховані в проєкті. На даний час ми готуємо пропозиції до департаменту регіонального розвитку, щоб в існуючий проєкт внесли зміни. Можливо, якісь роботи по благоустрою, які не є першочерговими, передбачити саме виконання цих робіт, без яких подальша здача об’єкту неможлива», - говорить директор департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА Максим Обшта.


Після реконструкції дана будівля має стати одним з найсучасніших музеїв в Житомирській області, крім того на прилеглій території планують облаштувати громадський простір для перегляду фільмів просто неба.

«Буде облаштований спеціальний ліфт для людей з особливими потребами з першого на другий поверх. Будуть різні облаштовані зали, в тому числі дитячий ігровий майданчик. Планується, що це буде сучасний музей європейського зразка. Буде огороджена територія, дорожні роботи, буде покладена плитка і у тому числі там планується кінотеатр просто неба. Там є відповідна стіна, де можна, як в сучасних музеях, просто неба дивитися різної тематики фільми. Тобто залучати відвідувачів не лише подивитися експонати, а й відпочити з сім'єю», - каже Максим Обшта.

Одним з експонатів має стати скелет мамонта, який наразі зберігається в підвалі Хрестовоздвиженської церкви, для нього виділили окрему кімнату.

«В даному залі буде розміщуватися наш мамонт. Відповідно тут всі віконні отвори будуть закриті, зашиті. Зрозуміло, що тут не просто лише один скелет мамонта буде знаходиться, тут буде відібрана відповідна експозиція, побачимо представників мегафлори, окаменілості, які залишилися з тих часів, 3-4 млн років тому. Я гадаю, у нас буде музей європейського рівня», - ділиться директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

У департаменті культури, молоді та спорту Житомирської ОДА зазначили, що реконструкцію мають завершити у 2021 році.

Нагадаємо, розпочали реставрацію будівлі колишнього магістрату у вересні 2019 року без попередніх розкопок. Тоді житомирські археологи стверджували, що проведення будь-яких земляних робіт без археологічних досліджень незаконне. У жовтні Житомирська ОДА підписала договір про археологічний нагляд з Інститутом археології.

Як повідомляв Житомир.info, 1 квітня 2019 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА оголосив тендер на 21 млн грн на проведення реставрації будівлі магістрату на Замковій горі. Перші торги, проведені у квітні, не відбулись, оскільки тендерний комітет відхилив обидві пропозиції через невідповідність документації визначеним вимогам. 31 травня на засіданні тендерного комітету переможцем торгів було визначено компанію ТОВ «Візин Річ».

22 квітня 2019 пресслужба Житомирської ОДА оприлюднила проєкт реконструкції магістрату, додавши, що після ремонту туди перенесуть житомирського мамонта, а поруч облаштують музейний сад.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: магістрат реставрація краєзнавчий музей мамонт  
Матеріали по темі