Місто

ОДА отримала дозвіл Мінкультури та згоду археологів на реставрацію колишнього житомирського магістрату

30 October 2019, 17:35

У Житомирській обласній адміністрації отримали погодження від Міністерства культури на проведення ремонтно-реставраційних робіт будівлі колишнього магістрату на Замковій горі та дійшли згоди з археологами.

Про 30 жовтня у коментарі Житомир.info розповіла т. в. о начальника департаменту регіонального розвитку ЖОДА Інна Хоменко.

«Отримали відповідь, отримали дозвіл на виконання робіт на вказаному об'єкті. У понеділок мали нараду з представниками Інституту археології, на якій погодили всі обсяги, які потрібно провести під наглядом. Сьогодні вони відправили нам свій електронний варіант, і я думаю, завтра (31 жовтня) вони його з Києва нам привезуть і ми його підпишемо. Це 74 квадратних метрів зовні, також всередині збиватиметься бетонна підлога, тому загальна площа - 108 квадратних метрів. Орієнтовна вартість робіт - 65 тисяч гривень», – каже Інна Хоменко.


Археологи паралельно з ремонтно-реставраційними роботами проводитимуть розкопки та сподіваються знайти на території магістрату цінні знахідки.

«Ми маємо їх оглянути, зняти план на місцевості і почати роботу згідно з тією ситуацією, яка є на місці, і далі проводити нагляд та розкопки. Вони будуть на двох ділянках, де не порушили культурний шар. Я думаю, що мають бути цікаві результати, тому що на цій частині розкопки не проводились ніколи», – каже старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Андрій Петраускас.

Поки немає фахівців, які проводитимуть археологічний нагляд, будівельники працюють всередині магістрату. На всіх поверхах вже зняли стару підлогу та встановлюють нову систему опалення. А навколо магістрату залишаються траншеї, які розкопали кілька тижнів тому, аби укріпити фундамент та здійснити його гідроізоляцію.

На думку голови робочої групи по Замковій горі в Житомирі Сергія Намєсніка, наразі навколо будівлі можна побачити підтвердження того, що жодних артефактів на цій території не збереглося.

«Зараз ми бачимо ту кладку, яка була зроблена при будівництві 200 років тому. Якщо був порушений якийсь археологічний шар, то він був порушений 200 років тому, і був набагато ширшим, ніж будівля магістрату. Ви зараз бачите, з яких порід, матеріалів був зроблений фундамент. Це бутовий камінь, який один на інший був накладений, і такий фундамент йде на глибину 2 метри 70 сантиметрів», – стверджує голова робочої групи по опрацюванню археологічних розкопок та подальших робіт на Замковій горі Сергій Намєснік.

Попри умови договору, цього року роботи на об'єкті не будуть завершені через те, що Державний фонд регіонального розвитку, який співфінансує даний проєкт, надіслав тільки частину коштів.

«На жаль, я не мала відношення до оголошення цього тендеру і (не знаю), чого він був оголошений на рік, але фінансування в повному обсязі відсутнє. Вартість 20 млн грн, а таких коштів немає», – додає т.в.о начальника департаменту регіонального розвитку Інна Хоменко.

Нагадаємо, після початку робіт на території магістрату житомирські археологи почали бити на сполох і поширювати дописи в інтернеті про те, що проведення будь-яких земляних робіт без археологічних досліджень на території незаконне.

Як повідомляв Житомир.info, 1 квітня 2019 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА оголосив тендер на 21 млн грн на проведення реставрації будівлі магістрату на Замковій горі. Перші торги, проведені у квітні, не відбулись, оскільки тендерний комітет відхилив обидві пропозиції через невідповідність документації визначеним вимогам. 31 травня на засіданні тендерного комітету переможцем торгів було визначено компанію ТОВ «Візин Річ».

22 квітня прес-служба Житомирської ОДА оприлюднила проект реконструкції магістрату, додавши, що після ремонту туди перенесуть житомирського мамонта, а поруч облаштують музейний сад.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Замкова гора магістрат ремонт реставрація  
Матеріали по темі