Культура

​У райцентрі Житомирської області відкриють перший пам’ятник художнику Миколі Максименку

17 August 2020, 17:01

23 серпня в Андрушівці відкриють пам’ятник художнику Миколі Максименку.

Про це 17 серпня повідомила пресслужба Житомирської ОДА з посиланням на інформацію департаменту культури, молоді та спорту.

«До Дня Незалежності України 23 серпня 2020 року об 11.00 у місті Андрушівці буде урочисто відкрито перший на Житомирщині памʼятник художнику. Це монумент вихідцю з села Яроповичі Андрушівського району, нашому видатному земляку, Народному художнику України, лауреату Національної премії ім. Т.Г. Шевченка, Почесному Академіку НАМУ Миколі Максименку», - йдеться у повідомленні.

Автором ідеї спорудження памʼятника М.Максименку на малій батьківщині виступила завідувачка сектором культури Андрушівської райдержадміністрації Галина Білецька. Над проєктом памʼятника працювали житомиряни. Це відомий скульптор, народний художник України Василь Фещенко та заслужений художник України Юрій Дубінін.

Памʼятник споруджено за кошти місцевого підприємця і мецената Євгена Гринишина та вдови художника, радіожурналістки Валентини Забродської. Виготовлено його з місцевого червоного та сірого граніту. На червоному: текст «Миколі Максименку від вдячних земляків» та палітра, на яку художник викладає фарби під час малювання, на сірій стелі зверху викарбуване погруддя художника, а знизу – пензлі для малювання.

«В грудні 2019 року вдова художника передала Андрушівській школі мистецтв (в рамках відзначення 95-річчя М.Максименка) близько 20-ти картин. Це в основному портретний живопис. Люди, які зображені на портретах, – вихідці з Андрушівського району. Сюди, в рідне село Яроповичі, художник приїздив часто і любив малювати не лише краєвиди, але і людей. Тут «маестро натюрморту» у свої девʼять років зробив першу у житті виставку. Маленький Миколка кольоровими олівцями намалював портрет Тараса Шевченка, покрив його яєчним білком, аби не розмив дощ, і вивісив на власній хаті зі сторони вулиці, щоб бачили односельчани. Талант до малювання сільський хлопчина успадкував від свого діда, який розписував у Яроповичах печі. А його другий дід був відомим у селі майстром із виготовлення різьблених меблів із дерева. Він обслуговував панів зі всіх навколишніх сіл. Родина Максименків до 1917 року була заможною, а діти мали гарну освіту», - повідомили в ОДА. У березні 2020 року в Андрушівці пройшли громадські слухання з приводу присвоєння місцевій школі мистецтв імені Миколи Максименка. В цьому дитячому закладі працює і гурток малювання, де навчається 35 учнів. На одній із останніх сесій районної ради депутати затвердили рішення про присвоєння школі імені свого видатного земляка. І ось напередодні Дня незалежності перед школою постане ще і памʼятник М. Максименку – відомому митцю, який у своїх картинах оспівав красу не лише рідної Житомирщини, а й України. Саме за серію пейзажів «Україно моя» до 1-ї річниці незалежності України в 1992 році він отримав найвищу державну відзнаку у галузі культури – Національну премію імені Т.Г. Шевченка», - повідомили в ОДА.

Нагадаємо, 10 вересня 2016 року житомирський художник Микола Антонович Максименко помер на 92-му році життя.

Навесні 2018 року вдова Миколи Максименка передала літературному музею особисті речі митця.

Як повідомляв Житомир.info, у вересня 2014 року в Житомирі відкрилася виставка картин «вічного учня Бога» Миколи Максименка, присвячена 90-річчю з дня його народження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Максименко художник пам'ятник Андрушівка  
Матеріали по темі