Культура

Вдова житомирського художника Миколи Максименка передасть музею особисті речі митця

6 March 2018, 12:52

Житомирський обласний літературний музей отримає особисті речі народного художника України Миколи Максименка – картини, макети, вітальні листівки.

Передача речей пройде 7 березня в рамках відзначення 204-ї річниці з дня народження Т.Г.Шевченка, - повідомила 6 березня прес-служба Житомирської ОДА.

«Вдова художника Валентина Забродська передасть у фонди музею картини, макети, вітальні листівки та інші особисті речі, на основі яких у музеї створять куточок відомого на весь світ житомирянина Миколи Максименка», - йдеться у повідомленні.

Довідка ОДА: Микола Максименко – український живописець, народний художник України, лауреат Шевченківської премії за серію пейзажів «Україно моя» в 1992 році. Входить в десятку відомих постатей сучасності, які народилися на Житомирщині.

Народився художник 31 грудня 1924 року в селі Яроповичі Андрішівського району Житомирської області. Художник був майстром у жанрах пейзаж, портрет та натюрморт. За свої картини він отримав світове визнання. Роботи художника представлені в більш ніж 30 музеях України і світу (Японія, Кіпр, Франція, Італія, Польща, Болгарія та ін.), а також є у багатьох приватних колекціях.

Найбільша колекція картин художника знаходиться в Житомирському краєзнавчому музеї. Перший портрет він намалював в 11 років, зображений на ньому був Тарас Шевченко. Живописець кожні п’ять років змінював манеру письма і писав картини тільки з натури.

Помер відомий пейзажист у Житомирі на 91 році життя (2016 рік).

На фото – Микола Максименко та Валентина Забродська (посередині) на виставці, присвяченій 90-річчю художника

Як повідомляв Житомир.info, у 2014 році в Житомирі пройшла виставка полотен Миколи Максименка, присвячена його 90-річчю. Миколі Максименку збиралися посмертно присвоїти звання «Почесний громадянин Житомира».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Максименко художник музей  
Матеріали по темі