Здоров'я

​Прокуратура через суд вимагає повернути чверть мільйона, які переплатили за обладнання для боротьби з COVID-19 дві лікарні Житомира

27 August 2020, 14:17

На Житомирщині прокуратура заявила позови про стягнення до бюджету понад 250 тис. грн, зайво сплачених за медичне обладнання, призначене для лікування COVID-19.

Про це 27 серпня повідомила пресслужба прокуратури Житомирської області.

«Житомирською місцевою прокуратурою у ході опрацювання вебпорталу «Prozorro» виявлено факти порушень законодавства під час закупівлі за бюджетні кошти товарів медичного призначення, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», - йдеться у повідомленні.

Установлено, що у березні-травні 2020 року двома київськими приватними товариствами, відповідно до договору, за бюджетні кошти поставлено до лікарень Житомира медичне обладнання (відеобронхоскоп, кисневі концентратори, мікробіологічно безпечний кабінет тощо).

Проте постачальниками неправомірно до їх ціни включено податок на додану вартість, незважаючи на те, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID -19)» та відповідними положеннями Податкового кодексу України такі товари звільнено від оподаткування.

Унаслідок зазначених порушень вартість поставленого медичного обладнання безпідставно завищена, що призвело до необґрунтованих витрат бюджетних коштів на суму понад 250 тис. грн.

«З метою повернення до бюджету зайво сплачених коштів та захисту інтересів держави, Житомирською місцевою прокуратурою до господарського суду міста Києва пред’явлено два позови про стягнення з товариств-постачальників медичного обладнання грошових коштів, набутих без достатньої правової підстави», - повідомили в прокуратурі.

На ресурсі ProZorro є інформація про проведену в березні 2020 КП «Лікарня №1» Житомирської міської ради закупівлю медичного обладнання, в тому числі відеобронхоскопа та кисневих концентраторів, на загальну суму 2,5 млн грн. Договір було укладено з київським ТОВ «Сучасна лікарня».

У договорі від 26 березня 2020 року зазначено, що ціна договору становить 2 млн 528,5 тис. грн, у т.ч. ПДВ – 165 тис. 415,89 грн.

Наприкінці травня інша житомирська лікарня – КП «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» Житомирської міської ради купувала обладнання для ПЛР-лабораторії на загальну суму 1 млн 492,1 тис. грн. Договір уклали з київським ТОВ «БІОНІКС ЛАБ» 29 травня 2020 року.

У специфікації до договору поставки №32 від 29 травня 2020 зазначено перелік товару на загальну суму 1 млн 492 тис. 131,75 грн, в т.ч. ПДВ 96 тис. 708,17 грн.

Що, у кого та за скільки купували у березні-квітні 2020 лікарні Житомирської області, які приймають пацієнтів з коронавірусом, читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, з 15 липня 2020 у дитячій поліклініці на Святослава Ріхтера в Житомирі запрацювала ПЛР-лабораторія.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 лікарня лабораторія обладнання закупівля тендер ПДВ переплата прокуратура суд  
Матеріали по темі