Місто

Скільки коштує проживання та які «карантинні» нововведення впроваджені в гуртожитках житомирських вузів

27 August 2020, 17:15

Цього року житомирські вищі навчальні заклади не планують підвищувати вартість проживання у гуртожитках, але через коронавірус вводять обов'язкові умови проживання.

В Житомирській політехніці говорять: студенти мають пересуватися по гуртожитку виключно у масці, при потребі університет забезпечує засобами індивідуального захисту.

«У середньому по гуртожитку вартість проживання 350 грн, фактично вона залежить від того, чи є опалювальний сезон, чи немає. Основні зміни стосуються, насамперед того, що ми закупили дезінфектори у достатній кількості для всіх гуртожитків. Крім того, розвішали всі інформаційні матеріали. На сьогодні є замовлення відповідних огороджувальних конструкцій для вахтерів і охорона попереджена про те, що з 1 вересня, з поселення у гуртожитки, вони мають бути у захисних масках. Крім того, ми закупили відповідні інструменти для скринінгу температури. Має бути пересування студентів і професорсько-викладацького складу та всіх інших виключно в масках. Це коридори, кухні, бо вони загального користування, підхід до душових кабін, вхід у гуртожиток, в особистих кімнатах такої вимоги немає. Ми закупили достатню кількість - декілька тисяч масок. На сьогодні ми забезпечуємо навіть тих відвідувачів, які прийшли без масок під час вступної кампанії, бо безпека передусім. Звичайно, що у гуртожитках вони матимуть запасну кількість масок», - розповідає перший проректор «Житомирської політехніки» Оксана Олійник.


Як будуть жити у гуртожитку студенти, розповіли та показали у Поліському національному університеті. При вході стоять дезінфікуючі засоби, а для тих, у кого може погіршитися самопочуття, передбачений ізолятор.

«У цьому році ми змінили тарифи на проживання в місяць, ми зменшили вартість проживання - 450 грн, а в гуртожитку №4, де покращене планування - 510 грн. У нашому університеті розроблені тимчасові заходи щодо протиепідеміологічної ситуації по COVID-19. У кожному гуртожитку фойє обладнанні інформаційними матеріалами щодо COVID-19, назначена відповідна особа, яка проводить безконтактним методом вимірювання температури. Щоденно по кілька разів обслуговуючий персонал гуртожитку проводить вологе прибирання та дезінфекцію. У кожному гуртожитку фойє обладнані місцями для дезінфекції рук і у нас весь обслуговуючий персонал забезпечений масками, рукавичками. У нас проводяться всі заходи щодо недопущення цієї хвороби в стінах нашої альма-матер. У нас визначено законодавством, що на одне ліжко-місце передбачено 6,4 кв.м для проживання. Ми зараз будемо проводити аналіз, скільки до нас поступить студентів. Якщо буде зменшена кількість, будемо в кімнату, де три ліжко-місця, заселяти двоє», - говорить проректор Поліського національного університету Юрій Демяненко.

А ось у ЖДУ імені Івана Франка зазначили, що планують селити студентів по двоє у кімнату.

«Вартість у гуртожитку не змінюється, ми вже провели поселення 2, 3 та 4 курсу та 2 курсу магістрів. Поселення 1 курсу буде відбуватися після 1 вересня, бо освітній процес починається для студентів 1 курсу з 15 вересня. Карантинні вимоги передбачають - не допуск в гуртожиток сторонніх осіб, у тому числі й батьків, тому що ми допускаємо тільки тих, хто там проживає - це перше. Друге, відведене місце для антисептиків, це «масковий» режим для вахтерів і студентів під час переміщення коридорами та місцями загального користування, наприклад, сходинки та кухня, але вільне перебування у своїй кімнаті без маски. Минулого року ми понад трьох осіб вже не селили, цього року ми плануємо, що поселення буде здійснене повною мірою і як правило по дві особи», - зазначила ректорка Житомирського державного університету імені Івана Франка Галина Киричук.

Скільки коштувало проживання у студентських гуртожитках житомирських університетів минулого 2019 року та який вигляд вони мали, дивитися тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: університет вуз студент гуртожиток проживання карантин  
Матеріали по темі