Місто

​У Всесвітній день без автомобілів велоспільнота Житомира передала мерії розроблену схему руху з велосмугами

22 September 2020, 13:38

У багатьох країнах світу щороку 22 вересня проводять Всесвітній день без автомобілів. Цього дня автомобілістам пропонують хоча б на один день відмовитись від власного авто на користь громадського транспорту, їзди на велосипеді, або пішої ходи.

У цей день велоспільнота Житомира запрошувала у соцмережах приєднатися до такої ініціативи та приїхати на власному ровері на Михайлівську, щоб разом випити кави та поспілкуватися про розвиток велоінфраструктури у нашому місті. Крім цього, під час зустрічі велосипедисти презентували схему дорожньої розмітки з велосмугами по проспекту Незалежності, яку разом зі зверненням про її нанесення передали до міської ради.

«Ми бачимо, що після того, як міська влада позбулася посади велоуповноваженого, у нас проєкти зупинилися, тобто раніше були наробки стосовно вулиці Покровської, громадських парковок. Наразі не цікаво чомусь депутатам створювати благоустрій, велоінфраструктуру. Ми вирішили створити проєкт, запропонувати його нанесення. Він не потребує кардинальних змін зі зменшення смуг, реконструкції вулиці. Всього-на-всього достатньо нанести розмітку, яка виконує всі вимоги чинних ДБН», - розповідає представник велоспільноти Андрій Бабак.


Житомирянин Юрій розповідає, що кілька років тому з авто пересів на велосипед.

«На велосипеді я їжджу з дитинства, а у дорослому житті відмовився від автомобіля декілька років тому. Навіть був скутер у мене, то я від нього теж відмовився. Це як табуретка, на якій сидиш та постійно набираєш вагу, ніякої активності, а так велосипед - активне життя, дуже цікаво. Я б хотів, щоб усюди були велодоріжки і можна було комфортно пересуватися по місту», - каже Юрій Мілованов.

Водночас велосипедисти зазначають: попри те, що на кількох вулицях міста з’явилися смуги безпеки на дорогах, велоінфраструктура у Житомирі залишається на низькому рівні.

«Доводиться їздити, але враховуючи те, що вони ніде не визначені, хто там може стояти, хто там може рухатись, то це незрозумілі смуги для мене. Був і в Івано-Франківську, в Чернівцях, Тернополі. В Івано-Франківську мені сподобалось, що є смуги сумісні з громадським транспортом. Досить зручно, адже громадського транспорту не так багато і можна роз’їхатися зручно, є велодоріжки. У нас в порівнянні із західними містами все дуже погано», - додає Тарас.

Також поцікавилися у житомирян, як найчастіше вони пересуваються містом та чи могли відмовитись від транспорту на користь велосипеда?

«Напевно так, тому що велосипед - свій транспорт і на ньому можна швидше дістатися, але я не маю велосипед», - відповідає Анастасія.

«Не зовсім вмію на ньому їздити, не їжджу зовсім, мені зручно ходити ніжками на роботу, в школу, в магазин. Намагаюся максимально ходити так і менше користуються громадським транспортом, або чоловік возить», - говорить Наталія.

«Але якщо між містами потрібно поїхати, що робити? На велосипеді довго, в місті так. У мене також є велосипед, користуюся ним та автомобілем 50 на 50. Слабенько оцінюю велоінфраструктуру, велодоріжки самі бачите які, тут ще нормально, а на Бердичівській, Небесної Сотні дуже маленькі. Залежить від людей, які їдуть на велосипеді, деякі їдуть по двоє поруч, то не дуже зручно, але якщо один за одним, то нормально, можна об'їхати», - ділиться Олександр.

Нагадаємо, на Київській у Житомирі можуть облаштувати велодоріжку на тротуарі, простір для велосипедистів з’явиться ще на кількох вулицях.

Як повідомляв Житомир.info, 9 червня 2020 року кілька десятків житомирських велосипедистів приїхали до управління патрульної поліції, аби нагадати, що вони є повноправними учасниками дорожнього руху. За словами організаторів акції «Підтримай Велорух в Житомирі», керівництво відділу безпеки поліції відмовляється погоджувати проєктну документацію по розмітці дорожнього покриття вулиць, у якій передбачені велосмуги, що звужують ліву смугу руху на 25 см.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: велосипед велосипедист велосмуга  
Матеріали по темі