Місто

У патрульній поліції учасникам велоруху пообіцяли, що погодять нанесення велосмуг у Житомирі, якщо мерія надасть проєкт

10 June 2020, 10:09

Кілька десятків житомирян, які користуються велосипедами, зранку 9 червня прийшли до управління патрульної поліції, аби нагадати, що вони є повноправними учасниками дорожнього руху. За словами організаторів акції «Підтримай Велорух в Житомирі», керівництво відділу безпеки поліції відмовляється погоджувати проєктну документацію по розмітці дорожнього покриття вулиць, у якій передбачені велосмуги. Через це велоспільнота вирішила діяти.

«Є досить негативний результат, коли патрульна поліція відмовляється погоджувати проєктні рішення там, де є перспектива розвитку велосмуги, велодоріжки. Зараз ми бачимо, що відбувається ремонт вул. Великої Бердичівської, вул. Чуднівської, і у нас є бажання, щоб наші проєкти, дороги та умови були спрямовані і на нас», – говорить співорганізатор акції «Підтримай Велорух в Житомирі» Андрій Бабак.


«Відбулася нарада заступника міського голови Шевчука Олександра Сергійовича щодо нанесення розмітки, пропонувалося звуження лівої смуги для більшої безпеки та зниження швидкостей і фактично прозвучало твердження, що у місті немає велосипедистів як учасників дорожнього руху, що стало поштовхом до цієї акції, яка показує, що велосипедисти є, і їх більше, ніж автомобілістів, але через те, що не створюються умови для їхнього руху та пересування по дорогах, вони змушені виїжджати за місто і переховуватись», – додає член міської комісії з безпеки дорожнього руху та учасник акції Роман Кравчук.

Також організатори зазначають, що велосипедистів у Житомирі більш як дві тисячі, адже приблизно така кількість людей приєдналася до тогорічного Велодня.

Учасники акції зазначають: хочуть, аби у місті було безпечно їздити на велосипедах.

«Нам не все одно, що більшість велосипедистів не може пересуватись дорогами, тому що їм просто страшно. Якщо ми вже звикли, тому що ми давно катаємось, але є початківці, які нікуди не виїжджають, бо не можуть через те, що дороги у нас не пристосовані для велосипедів» – розповідає учасниця акції «Підтримай Велорух в Житомирі» Ірина.

Через декілька хвилин після початку акції до активістів вийшов пресофіцер патрульної поліції. Він запевнив, що поліція не перешкоджає у цьому питанні, і якщо міська рада надасть проєкт, який відповідає усім нормам, на вулицях Житомира з'являється додатковий простір для велосипедистів.

«В першу чергу хочу пояснити, що управління патрульної поліції позитивно ставиться до велосипедистів, як до повноцінних учасників руху. Хочу повідомити вам, що проєктну документацію розробляє не управління патрульної поліції, ми тільки погоджуємо. Якщо все буде відповідати нормам, то, будь ласка, ми завжди за здоровий спосіб життя», – відповів пресофіцер патрульної поліції Житомирської області Ігор Іванюк.

Акція завершилася мирно, а на згадку про неї велосипедисти залишили малюнки біля управління поліції. Далі активісти планують звертатися з пропозиціями до міської ради.

Фоторепортаж про те, як біля управління патрульної поліції у Житомирі 9 червня 2020 року велосипедисти влаштували акцію і вимагають змін на дорогах, – тут.

Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року на начальника управління капітального будівництва Житомирської міськради В’ячеслава Глазунова патрульна поліція склала припис через порушення норм і стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху при нанесенні розмітки на вулиці Великій Бердичівській у Житомирі. Тоді В’ячеслав Глазунов у коментарі Житомир.info зазначив, що не згодний з рішенням патрульних, та пообіцяв іти до суду.

Як повідомляв Житомир.info, 20 вересня 2019 року на засіданні комісії з безпеки дорожнього руху з`ясовували, чи відповідає дорожня розмітка на вулиці Великій Бердичівській державно-будівельним нормам. Зокрема, мова йшла про велосмуги, які на початку осені нанесли від Старого Бульвару до майдану Соборного. На початку засідання члени комісії заслухали представника поліції, який запевнив, що норми ДБН на цій ділянці порушені. Ствердження поліцейського заперечував проєктант, який роз'яснив присутнім, що розмітка нанесена враховуючи усі особливості зазначеної ділянки та не порушуючи ДБН.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Велорух велосипед велосипедист акція велосмуга  
Матеріали по темі