Політика

​Олександр Ситайло: Слова роз’єднують людей, а дії об’єднують

20 October 2020, 10:00

Олександр Ситайло – кандидат на посаду голови Малинської ОТГ від політичної партії «Наш край».

Сьогодні вже нікого не здивуєш тим, що значна частина людей зневірилася. Щоразу перед виборами усі ми плекаємо надію, що у нашій країні таки настануть зміни на краще, однак ті сподівання тануть, як свічки, практично одразу після того, як оголошують результати виборчих перегонів. Однак, людям необхідно вселяти впевненість у завтрашній день, - в цьому переконаний кандидат на посаду голови Малинської об’єднаної територіальної громади Олександр Ситайло.

Олександре Григоровичу, знаю, у вас нині надзвичайно щільний графік, щодня по декілька зустрічей з жителями сіл, містянами, працівниками установ та організацій…

Це потрібно для того, щоб почути людей, дізнатися, що їх найбільше хвилює, і відповідно зрозуміти, у якому напрямку рухатися. Здавалося б, в усіх селах проблеми однакові – погані дороги, немає автобусного сполучення, відсутні медики у ФАПах та амбулаторіях… Однак, щоразу зустрічаючись із селянами, розумію, озвучені негаразди – лише верхівка айсберга. Проблема значно глибша — села, особливо віддалені, на межі вимирання. Молодь у пошуках кращого життя виїжджає у міста або за кордон. Відтак хто залишається у селі? Пенсіонери, які у свій час вклали у розвиток своїх громад сили й душу. Усі вони при зустрічі говорять: треба рятувати село. І я цілком з ними погоджуюся. Хіба перевізник запустить маршрутку у населений пункт, де розбиті шляхи? Хіба молодий медик прийде у село, де для нього немає ні житла, ні комфортних умов роботи та гідної зарплатні? Ось із чого потрібно починати. Першу свою зустріч принципово провів в Устинівці, де народився, де промайнуло дитинство. Нині жителі села, а також мешканці Тарасівки, Тростяниці, Фортунатівки стурбовані тим, що на них чекає після об’єднання в ОТГ, чи не будуть вони обділені фінансами та увагою влади? Люди занепокоєні тим, що незабаром ліквідують сільради, а подекуди це єдине місце, де їх чули. Тож хвилюються, що не буде де взяти довідку, попросити допомоги. Це невідання ще більше зневірює, тому пояснюю, у селах будуть старости, діловоди. Також жителі сіл переймаються, аби у їхніх населених пунктах не позакривали школи. Це питання надзвичайно складне, потребує глибокого аналізу та вивчення і, звичайно, не можна, як кажуть, рубати з плеча, адже йдеться про дітей, педагогів, які втратять робочі місця. Ще одне болюче питання – розрахунок сільгосппідприємців за оренду паїв. Хтось із них відповідально і чесно підходить до справи, а хтось свідомо занижує плату. І це також має бути на контролі голови Малинської ОТГ, бо його обов’язок – відстоювати інтереси громади. Більшість населених пунктів району залишилися без питної води, далеко не в кожного з селян є можливість пробурити свердловину, тож уже сьогодні маємо думати про організацію громадських бюветів.

Олександре Григоровичу, знаю упродовж трьох тижнів ви часто зустрічалися й з жителями міста. Що нині турбує міське населення, чого люди очікують від виборів?

Малинчани хочуть змін. Сьогодні вони подорожують різними містами України, бачать, як там живуть люди. Зрозуміло, що не обходиться без порівнянь. Відповідно виникають запитання: чому десь ремонтуються дороги, тротуари, а в Малині до цього не доходить діло? Від містян почув цікаву і водночас тривожну думку, мовляв, подивіться, який красивий центр у Чоповичах, викладений тротуарною плиткою, а в Малині десятиліттями не можемо дочекатися змін. Прикро, що нині не селище рівняється на місто, а місто обласного значення – на селище. У багатьох мікрорайонах Малина люди також потерпають від нестачі питної води, чимало співрозмовників порушують питання щодо фінансової підтримки ОСББ, оскільки самотужки, без втручання влади, співвласникам багатоквартирних будинків не вирішити негараздів, накопичених роками. Не вперше чую від малинчан доволі слушні зауваження, зокрема про те, що податки мають спрямовуватися на розвиток міста. І це справді так, адже найбільший податок, що поповнює міський бюджет, - податок з доходів фізичних осіб, тобто зі звичайних людей, котрі працюють. Вони сплачують податки для того, щоб у місті була розвинута інфраструктура, усі послуги – транспортні, медичні, освітні – були високої якості. Щоб на совість, а не для галочки, ремонтувалися дороги, проводилося вуличне освітлення, встановлювалися автобусні зупинки. Відрадно, що люди високо оцінили роботу КП «Екоресурс», яке очолював до початку виборчого процесу.

Як бачимо, роботи дуже багато. Що ви можете запропонувати громаді майбутньої ОТГ?

Свої знання, певний досвід, готовність до співпраці, а головне — потужну команду. Це фахівці різних галузей — освітньої, медичної, керівники потужних підприємств, голови ОСББ. Усі вони мають великий життєвий досвід, їх шанують колективи, громада. Упевнений, немає проблем, які не можна вирішити. Головне – мати бажання щось змінити на краще, чітко слідувати обраному вектору, більше працювати і менше говорити, адже слова роз’єднують, а дії – об’єднують…

Пресслужба Житомирської обласної організації політичної партії "Наш край"

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ситайло вибори Малин Наш край  
Матеріали по темі