Суспільство

Найстаріше відео про Житомир: весною 1920 року містяни вітають польського маршалка Пілсудського

28 October 2020, 20:18

Житомирянин В’ячеслав Бистрицький, який зараз проживає в Ізраїлі, відреставрував та виклав на YouTube найстаріше відео про Житомир.

«Найстаріша з відомих кінозйомок Житомира – весна 1920 року. В кадрі – польські військові в Житомирі, броньовики біля колишнього губернаторського будинку на вулиці Київській, зустріч глави Польської держави Юзефа Пілсудського на Кафедральній площі та в костьолі Святої Софії на Замковій горі і парад», - розповів В’ячеслав Бистрицький.

Він також нагадав, що там, де на перший кадрах знаходяться броньовики, зараз стоїть кінотеатр «Україна», на стіні якого на згадку про те, що Пілсудський в квітні 1920 року звільняв Житомир від більшовиків, є меморіальна дошка з написом «За вашу і нашу свободу».

Як повідомляв Житомир.info, заяву на встановлення дошки Юзефу Пілсудському на фасаді кінотеатру «Україна» в 2015 році подала молодіжна громадська організація «Союз Польської Шляхти». Дозвіл на встановлення меморіальної дошки надали на засіданні міськвиконкому 3 червня 2015 року: головний архітектор міста Євгенія Черкасова пояснювала, що на місці кінотеатру «Україна» знаходився будинок, у якому в 1920 році перебували Петлюра і маршалок Пілсудський, які звільнили Житомир від більшовиків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: архівне відео Пілсудський  
Матеріали по темі