Здоров'я

​Що робити житомирянам, якщо сімейний лікар звільнився, та хто має про це повідомляти пацієнтів

8 December 2020, 17:01

За час пандемії коронавірусної інфекції у Житомирі звільнилося 3 лікарі сімейної медицини. Про це 8 грудня повідомила виконуюча обов’язки директора комунального підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради.

Журналістка Житомир.info вирішила з’ясувати, що робити, якщо ваш лікар звільнився з амбулаторії, та яким чином про це має дізнатися пацієнт.

«У нас відпрацьована ця система. За два тижні до того, як лікар звільняється, повідомляють його пацієнтів в умовах амбулаторії. Тобто, розміщується відповідна інформація на стенді, розміщується відповідна інформація на сайті, у нас навіть якщо людина йде у відпустку, це відображено на сайті. Повідомити конкретно кожному пацієнту фізично неможливо, тому що є лікарі, які набрали тисячу декларацій, і передзвонити тисячі пацієнтам фізично неможливо. Якщо лікар знає, що буде звільнятися, то його медична сестра намагається зателефонувати тим сім’ям, де п’ять або чотири пацієнти уклали декларації, тобто ціла сім’я, лікар телефонує зазвичай таким пацієнтам», – розповідає в.о. директора КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради Людмила Бондаренко.


У разі відсутності сімейного лікаря адміністрація закладу призначає іншого фахівця, який тимчасово надаватиме медичні послуги. Тобто, у будь-якому разі пацієнт отримає консультацію, наголошує Людмила Бондаренко.

«Якщо пацієнт звернувся до амбулаторії й з'ясовується, що лікар, з яким він подав декларацію, вже не працює – він може бути звільнений або просто піти у відпустку, лист непрацездатності лікаря, тимчасово відсутній, – то у таких ситуаціях є черговий лікар або лікар-дублер, який здійснює допомогу пацієнтам такого лікаря. Зазвичай говорять, що є лікар на прийомі, можна отримати консультацію, але декларацію насильно не примушують укладати. Він може отримати консультацію зараз, бо він потребує, вона буде надана не зважаючи на те, чи подав декларацію, а далі буде запропоновано обрати лікаря», – пояснює Людмила Бондаренко.

Зрештою, пацієнту доведеться підписати декларацію з іншим лікарем, якого він має обрати самостійно.

«Зазвичай це краще робити, де працював лікар. Це право будь-якої людини – вільний вибір лікаря, і для того у нас є сайт. Сайт називається «Лікар центер», там є повна інформація про лікарів нашого центру. На сьогодні є понад 200 лікарів, з якими можна подати декларацію. Є молоді лікарі, які кваліфіковані, прийшли на роботу і набирають своїх пацієнтів», – додала Людмила Бондаренко.

Отримати консультацію або укласти електронну декларацію можна по телефону і вже потім разом з лікарем обрати зручний час для підписання паперового документа.

«В умовах пандемії ми намагаємося робити все, щоб розмежувати потік пацієнтів, хворих та здорових, які приходять підписати довідку або підписати декларацію. Він може це зробити за телефоном, але треба розуміти, що декларація набуває юридичної сили, коли вона підписана пацієнтом власноруч, паперова декларація. Електронний варіант – це без проблем, можна по телефону подати, але разом з тим її треба надрукувати, й пацієнт має підписати своєю рукою таку декларацію», – зазначила в.о. директора КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради Людмила Бондаренко.

Зазначимо, що лікар, який набрав достатню кількість пацієнтів, може відмовити у підписанні декларації.

Нагадаємо, за час пандемії коронавірусу (станом на 15 жовтня 2020 року) з медзакладів Житомира звільнилися 37 лікарів та сотня медсестер, найбільше вакансій було у лікарні №2.

Як повідомляв Житомир.info, за минулу добу, 7 грудня, у Житомирській області зареєстрували 36 нових випадків COVID-19,від ускладнень померли 7 людей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сімейний лікар декларація коронавірус  
Матеріали по темі