Культура

​У житомирській водонапірній вежі проведуть виставку, літературний вечір та вечірку

14 December 2020, 16:14

Цього року в місцевому бюджеті не знайшли коштів на реконструкцію пам’ятки архітектури місцевого значення «Водонапірної вежі». Втім, небайдужі житомиряни вирішили самотужки навести лад в приміщенні, аби там можна було проводити культурні заходи.

«Останні пів року ми бачимо, що інтерес до вежі від житомирян дуже високий, і ми наважилися на авантюру та запитали: чи готові люди своїми руками й трохи своїми грошима підтримати цю акцію. Ми фактично за два тижні зібрали понад 40 волонтерів, які сказали, що готові приходити до нас допомагати ремонтувати водонапірну вежу. Також багато людей зголосилися давати фінансову підтримку. Насправді, на сьогодні ми жодної копійки з мешканців не взяли на будь-які ремонтні роботи або купівлю матеріалів. Все необхідне для проведення внутрішніх ремонтних робіт – це виключно технічна допомога GIZ», - говорить директор комунальної установи «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.


Зокрема, волонтери прибрали в приміщенні, відремонтували підлогу та відновили освітлення.

«Ми отримали від німецької урядової компанії GIZ близько 1 тис. євро. Це гроші, які були фактично надані у вигляді технічної допомоги. Тобто не живе фінансування, а матеріали, обладнання, інвентар, витратні матеріали, які необхідні для проведення всередині робіт та забезпечення волонтерів, які працювали, засобами індивідуального захисту. Ми не робили складних інженерних втручань. Фактично зробили мінімальну інтервенцію внутрішнього простору. Ми вигребли старе сміття, винесли старі меблі, які не придатні для подальшого користування. Ми вирізали залишки старої підлоги, яка була небезпечною для того, щоб люди по ній ходили, й замінили на старі дошки, які гарної якості й можуть далі експлуатуватися. Також застелили ОСБ плити там, де підлоги вже взагалі не було. Ми відновили внутрішнє освітлення. Тепер вежа в середині має освітлення, раніше його не було і це дуже важливо для проведення якихось подій», - розповідає Борис Пахолюк.

У водонапірній вежі досі немає водопостачання та опалення, але тут можна проводити культурні заходи, запевняє директор комунальної установи «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.

«Ми хочемо запропонувати мешканцям використовувати цей простір для культури, мистецтва, креативу. Якщо мешканці або місцеві громадські організації матимуть якісь власні ідеї, чи бажання проводити культурні події в середині водонапірної вежі, ми підтримуємо таку акцію. І першою такою акцією, яка є фактично ініціативою громадської організації і це є цілком природно, є проведення цієї п’ятниці відкриття культурно-мистецької виставки», - каже Борис Пахолюк.

Вже цієї п'ятниці, 18 грудня, о 17:00 житомирян запрошують на безкоштовну мистецьку виставку, яка відбудеться у водонапірній вежі.

«Це буде виставка житомирської художниці Галини Готшалк. Авторська техніка, дуже цікава – це роботи зі скла. Це буде реально крутий контраст між витонченістю й ось цим, що залишилося нам у спадок тут. Може бути, попередньо, вечірка з діджеєм на вулиці й ще кілька сюрпризів. Також буде проходити літературний вечір, де поети будуть читати свої вірші, або письменники уривки власної прози. Можна буде прийти зі своїми віршами почитати. Будемо пригощати чаєм, запрошувати людей прийти сюди та розповідати їм, що це за вежа», - розповідає ініціатор виставки Ілля Грицанюк.

Виставка триватиме протягом тижня.

Усі охочі можуть використати простір водонапірної вежі для проведення мистецьких заходів, для цього потрібно звернутися до комунальної установи «Агенція розвитку міста».

Житомирська водонапірна вежа всередині: старі меблі, будівельне сміття і подерті стіни. Фоторепортаж дивіться тут.

Нагадаємо, на початку 2020 року комунальна установа «Агенція розвитку міста» мала укладений договір на проведення реставраційних робіт. Самі роботи планували розпочати в лютому 2020 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водонапірна вежа Агенція розвитку міста Пахолюк виставка  
Матеріали по темі