Місто

​Житомирським підприємцям на період локдауну пообіцяли відшкодувати кошти за оренду

28 December 2020, 16:32

Другий тиждень власники торгових центрів, ринків та підприємці зустрічаються з місцевою владою, аби разом домовитись про знижки та відшкодування для бізнесу на період локдауну з 8 по 24 січня.

Як повідомила 28 грудня перша заступниця міського голови Світлана Ольшанська: місто готове відшкодувати підприємцям кошти за оренду землі. Це питання розглядатимуть на сесії міської ради після Нового року.

«Не працюватимуть виключно непродовольчі групи, вони нададуть повністю розрахунки: скільки займає непродовольча група, скільки займає саме орендна плата за землю в структурі витрат і будемо готувати, щоб відшкодувати ці суми бізнесу. Сьогодні ми заслухали найбільші наші мережі, вони готові розглядати знижки, врахувати постійні витрати на охорону, комунальні послуги, експлуатаційні послуги для того, щоб все ж таки бізнес розвивався та працював у місті. Вже сьогодні пільга встановлена державою по єдиному податку, хоча це теж міський платіж. До травня місяця єдиний податок не будуть сплачувати перша група до бюджету міста», - говорить Світлана Ольшанська.


За словами підприємців, найбільші торгові центри пообіцяли повністю звільнити від орендної плати власників торгових точок з непродовольчими товарами. Натомість керівництво деяких ринків на зустріч бізнесу не йде.

«Про що ми домовились? Практично всі дали суттєву пільгу: або в нуль, тільки відшкодування комунальних послуг, або мінімально. Єдине, де у нас є зараз дискусії - це з «Сінним ринком», де керівництво практично не погоджується на суттєву знижку, але ми домовились вести з ними далі перемовини. Наприклад, якщо брати Глобал та торгові центри - це найбільші площадки, які надають в оренду. Вони дали 100% знижку на оренду тим, хто не буде користуватися торговельними приміщеннями, тільки відшкодування комунальних та експлуатаційних послуг. Наприклад, «Сінний ринок», де практично і немає експлуатаційних послуг, бо це вулиця, вони хочуть дати тільки 30%. Підприємців це не влаштовує і вони хочуть 50%», - розповідає представників підприємців Руслан Годований.

Якщо ж усі підприємці дійдуть згоди з власниками ринків та торгових центрів, наступна зустріч з бізнесом запланована наприкінці січня.

«Якщо не буде дійсно певної згоди між торговельною мережею та підприємцями, то ще зустріч може бути і в цьому році, бо є питання про «Сінному ринку». Якщо ні, то в січні в кінці ми обов'язково зустрінемось», - каже перша заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська.

Нагадаємо, з 8 по 24 січня на території України не працюватимуть ринки та магазини з непродовольчими товарами, розважальні, культурні та освітні заклади, спортивні зали та фітнес-центри. Кафе та ресторани на цей період працюватимуть на винос або доставлятимуть їжу додому. Салони краси та перукарні обслуговуватимуть лише за попереднім записом. Також працюватимуть аптеки, АЗС, СТО, пошта, готелі, зоомагазини, банки, продуктові ринки та магазини.

Як повідомляв Житомир.info, 9 грудня на засіданні Кабінету міністрів уряд запровадив посилені карантинні обмеження з 8 по 24 січня 2021 року: залишили майже всі заборони «карантину вихідного дня», в навчальних закладах – канікули.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантин локдаун ринок міська рада підприємці  
Матеріали по темі