Місто

У Житомирі функціонує 11 прийомних сімей та 6 дитячих будинків сімейного типу, – міськрада

4 February 2021, 13:28

У Житомирі функціонує 11 прийомних сімей та діє 6 дитячих будинків сімейного типу.

Такі дані наведені у повідомленні на сайті Житомирської міської ради від 4 лютого. Про ситуацію у місті щодо влаштування дітей-сиріт у сімейні форми виховання говорили у міськраді на заході у форматі круглого столу, обговорення пройшло за участю представників церков.

«Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на утримання та виховання на власну жилу площу дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (від 1 до 4 дітей)», – пояснили фахівці центру соціальних служб міської ради.

Так, зазначено, що за період з 2005 по 2021 роки у місті функціонувало 20 прийомних сімей, де виховувалася 31 прийомна дитина, з них 9 сімей припинили функціонування. На сьогодні ж таких сімей у Житомирі – 11, а виховується в них 25 дітей.

За період 2005-2021 роки функціонувало 10 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховувалося 110 дітей, з них 4 сім’ї припинили функціонування.

«Дитячий будинок сімейного типу – це окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя чи окремої особи, які беруть на виховання та спільне проживання на надану жилу площу від 5 до 10 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, враховуючи власних неповнолітніх дітей», – таке визначення наводить пресслужба міськради.

Формою сімейного виховання є і патронатна сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, що пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Дитина тут отримує послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім'ї. У міськраді зауважують, що патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Усіх зацікавлених міськраді просять звертатися до Житомирського центру соціальних служб міської ради (м. Житомир, вул. Лесі Українки, 43а, тел. 47-09-42, 47-09-44, 063-354-65-20, 063-354-65-00).

Зазначимо, що, відповідно до інформації, наведеної у додатку до проєкту рішення виконкому «Про затвердження стратегії розвитку послуг щодо забезпечення законних прав та інтересів дітей у Житомирській міській об’єднаній територіальній громаді на 2021-2026 роки», станом на 01.10.2020 року загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебували на первинному обліку служби (управління) у справах дітей Житомирської міської ради, становила 355 дітей, з них – 133 дитини-сироти та 222 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 1 жовтня 2020 року в сімейних формах виховання перебувало 328 дітей, 273 з яких проживали у сім’ях опікунів, піклувальників, 53 виховувалися у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, 2 були тимчасово влаштовані в сім’ї родичів, знайомих, решта виховується у державних дитячих закладах. Відсоток влаштування дітей у сімейні форми виховання становить 92,4%.

«На даний час у Житомирській міській об’єднаній територіальній громаді створено та функціонує 6 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 42 дитини та 10 прийомних сімей, у яких перебуває на утриманні та вихованні 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», – йдеться у проєкті рішення виконкому, опублікованому 12 січня 2021 року.

У місті проживає 159 усиновлених дітей, які виховуються в 145 сім’ях.

У 2020 році зареєстровано 7 кандидатів в усиновлювачі, 29 осіб, які виявили бажання встановити опіку або піклування над дітьми, 3 кандидатів у прийомні батьки з двох родин для утворення прийомної сім’ї та 2 кандидатів для створення дитячого будинку сімейного типу.

«Здійснюється робота щодо підбору кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі та патронатні вихователі. У результаті проведеної роботи у 2020 році зареєстровано та направлено на навчання кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі 3 родини. Пакет документів 1 сім’ї подано на навчання кандидатів у патронатні вихователі до Житомирського обласного центру соціальних служб», – сказано у додатку до проєкту рішення виконавчого комітету.

Нагадаємо, за результатами проведення у 2020 році профілактичних рейдів та повідомлень суб’єктів соціальної роботи з дітьми, у 2020 році на облік в службі у справах дітей в Житомирі поставили 32 дитини, які проживають у 19 сім’ях.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сім’я дитина дитина-сирота прийомна сім’я будинок сімейного типу ДБСТ  
Матеріали по темі