Місто

У теплокомуненерго відповіли на коментарі житомирян щодо «зависокого тарифу» та пояснили, з чого він складається

18 February 2021, 11:05

У комунальному підприємстві «Житомиртеплокомуненерго» 17 лютого відповіли на коментарі читачів, залишені під публікаціями у ЗМІ стосовно зниження оплати споживачами за послугу з опалення: підприємство констатувало, що містяни стали гірше плати за послугу, а люди пояснювали це зависокими тарифами.

«Продовжуємо розбиратись з тарифами. Днями наше підприємство опублікувало інформацію про те, що у порівнянні із минулим опалювальним сезоном, надходження платежів за послуги теплопостачання значно зменшились. Публікація була передрукована житомирськими ЗМІ і прокоментована декількома житомирянами», – йдеться у повідомленні на Facebook-сторінці «Житомиртеплокомуненерго».

На деякі з коментарів підприємство вирішило відповісти.

Коментарі і відповіді теплокомуненерго подані мовою оригіналу.

«А вас это удивляет? Вы раньше не знали, что чем дороже коммуналка, тем меньше платят? Элементарная экономика - чем ниже цены - тем больше прибыль. И наоборот».

Про складові тарифу наше підприємство вже писало. Основна з них – енергоносії (понад 80%), 7% зарплата працівників ЖТКЕ, решта складових менше 2,5%. В тарифі не закладений прибуток підприємства. До того ж зараз він передбачає 10% різниці між фактичними витратами та тим тарифом, який наше підприємство виставляє споживачам. Тобто поки для підприємства це 10% втрат, оскільки фактичні витрати більші за тариф, по якому сплачують споживачі. Тож, з цього можна зрозуміти, що застосувати «елементарну економіку» до цін на опалення не можна, оскільки кошти, яких не вистачає, потрібно буде компенсувати. Навіть якщо за рахунок бюджетних коштів, то це ті ж гроші споживачів, тільки сплачені у вигляді податків.

«Чем могут подорвать благосостояние олигархов в феодально-олигархическом строе».

Автор коментаря, напевне, мав на увазі постачальників газу і логіку: не платиш за опалення = не платиш за газ (для теплокомуненерго) = не підтримуєш олігархів.

Але ця логіка не працює. І це вже зрозуміло зі структури тарифу. Так чи інакше гроші за газ будуть автоматично спрямовані в першу чергу постачальнику газу одразу після надходження платежу від споживача. Постачальник газу в цій ситуації не постраждає. Реальність такого способу протидії олігархам виглядає так:
не платиш за опалення = немає коштів на зарплати працівників ЖТКЕ (втрата спеціалістів) + немає коштів на матеріали для ремонтних робіт та підтримки системи теплопостачання в робочому стані (не говорячи вже про модернізацію).
Тож це диверсія не проти олігархів, а проти житомирян, які працюють на підприємстві, отримують невеликі зарплати та підприємства, яке, за умов фактично збиткового тарифу, продовжує надавати послуги».

Нагадаємо, 15 лютого 2021 року пресслужба КП «Житомиртеплокомуненерго» розповіла, чим опалювальний сезон 2020/2021 відрізняється від «традиційного», зазначивши, зокрема, що торік житомиряни більш справно платили за послугу теплопостачання, аніж цьогоріч.

Як повідомляв Житомир.info, опалювальний сезон 2019/2020 років розпочався 28 жовтня 2019 року, а завершився 16 квітня 2020 року. У «Житомиртеплокомуненерго» його назвали унікальним. Зокрема, зазначалося, що аномально тепла зима дала можливість житомирянам зекономити.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тепло опалювальний сезон Житомиртеплокомуненерго теплокомуненерго тариф споживач  
Матеріали по темі