Суспільство

Екологи нагадують жителям Житомирської області про штрафи за збір і продаж перших весняних квітів

2 March 2021, 16:31

Екологи будуть проводити перевірки у місцях збору та продажу ранньоквітучих весняних рослин, а також на трасах і в пунктах пропуску через державний кордон. Такі рейди організовуватимуть задля збереження ранніх весняних квітів.

Про це 2 березня повідомила Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«У період з березня і до травня буде посилено заходи державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу. Проводитимуться перевірки місць збору та збуту декоративних рослин, під час перевезення на автошляхах та в пунктах пропуску через державний кордон», – йдеться у повідомленні.

Відповідно такс для обчислення розміру компенсації за шкоду, заподіяної незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин з числа видів занесених до Червоної книги України, порушникам доведеться сплатити заподіяну природі шкоду за кожну трав’янисту рослину: підсніжники – від 49 до 62 гривень,
цибуля ведмежа (черемша) – 62 гривні,
шафрани, сон трава – від 37 до 62 гривень залежно від виду.

Крім того відповідно до ст.881 ч.2 КУпАП порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень із конфіскацією об'єктів рослинного світу.

Екологи просять громадян допомогти у збереженні першоцвітів і, зокрема, не купувати весняні букетики до 8-го Березня, аби мінімізувати на них попит, що зменшить пропозицію.

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 році Державна екологічна інспекція Поліського регіону зафіксувала у Житомирській області майже два десятки фактів збирання та продажу перших весняних квітів за сезон: адмінпротоколи за порушення склали на 18 осіб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: квіти підсніжники першоцвіт  
Матеріали по темі