Суспільство

Житомирські патрульні розповіли про нові штрафи для водіїв, які істотно підвищили з 17 березня

17 March 2021, 17:58

З 17 березня 2021 року в України збільшили штрафи за низку порушень правил дорожнього руху. Закон Верховна рада ухвалила ще у лютому цього року, він посилює відповідальність, зокрема, за водіння у нетверезому стані, перевищення швидкості, скоєння ДТП, керування без посвідчення водія.

Більш детально про нові штрафи для водіїв, а також для пішоходів та велосипедистів розповіли житомирські патрульні.

«Істотно штрафи зросли, відповідальність за правопорушення передбачено статтею 130. Якщо раніше за ч. 1 ст. 130 був штраф 10 тисяч 200 гривень і рік позбавлення, то на сьогодні це буде 17 тисяч і також рік позбавлення. Це частина перша, тобто передача особі, яка керує у стані алкогольного сп’яніння. Також на особу, яка передала, буде 17 тисяч», – розповідає начальник відділу адміністративної практики патрульної поліції у Житомирській області Андрій Плисак.


За повторне порушення штраф становитиме 34 тис. грн, а водія позбавлять прав на три роки з конфіскацією автомобіля. За третє таке правопорушення протягом року штраф збільшиться до 51 тис. грн, а позбавлять прав на 10 років.

Більш ніж удвічі збільшили штраф при перевищенні швидкості вище 50 км/год.

«За перевищення швидкості у статті 122 є окрема частина. У такому випадку це буде частина 4. Перевищення швидкості водіями на понад 50 км - штраф 1700 гривень», – каже начальник відділу адміністративної практики патрульної поліції Житомирської області Андрій Плисак.

За створення аварійної ситуації штрафи збільшили до 1 тис. 445 грн, за втечу з місця ДТП – до 3,4 тис. грн, а за скоєння ДТП – до 850 грн. За відсутність водійських прав можуть оштрафувати до 3,4 тис. грн.

Також зміни стосуються тих, хто нехтує засобами безпеки, а також пішоходів і велосипедистів.

«За керування транспортним засобом особою, яка не користується засобами пасивної безпеки - це ремені та мотошоломи - відповідальність передбачена ч. 5 ст. 121. Покарання - накладення штрафу у розмірі 510 гривень. За номерний знак, не переєстрований транспортний засіб, установлений законом порядок терміни, без номерного знаку, брудний чи не освітлений розмір стягнення складає 850 гривень. Стаття 127 відповідальність пішоходів, велосипедистів, осіб, які керують гужовим транспортом і також погоничами тварин. Штраф відповідно за ч. 1 ст 127 - грн 255 (перехід пішоходом в недозволеному місті), по другій частині статті 127 - 340 грн (порушення ПДР велосипедистами або грузовими повозками) і по третій 680 грн (порушення ПДР велосипедистами або грузовими повозками у нетверезому стані)», – говорить начальник відділу адміністративної практики патрульної поліції у Житомирській області Андрій Плисак.

Варто зазначити й те, що за скоєння ДТП в стані алкогольного сп'яніння з потерпілим введено кримінальну відповідальність: при середній тяжкості потерпілого водієві загрожуватиме до 3 років позбавлення волі, при важкій – позбавлення волі на 3-8 років. Якщо потерпілий помер, водію може загрожувати позбавлення волі на 5-10 років.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці листопада 2020 року в Україні набули чинності зміни до Правил дорожнього руху, які стосуються обов’язків і прав водіїв, пасажирів та пішоходів, навчальної їзди, розпізнавальних знаків тощо, зокрема – в населеному пункті інструктори практичного водіння, водії і пасажири таксі повинні пристібатися пасками безпеки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ПДР штраф патрульна поліція 
Матеріали по темі