Фоторепортаж

​Як працює єдиний в Житомирі комунальний асфальтобетонний завод. Фоторепортаж

19 April 2021, 16:41

У квітні в Житомирі після зими запрацював єдиний у місті асфальтобетонний завод. Знаходиться він на вулиці Промисловій.

Працює завод з весни і до перших морозів. Щоб забезпечити асфальтом потреби міста – ямковий та поточний ремонти доріг у Житомирі, – тут працює 20 осіб.

Екскурсію заводом проводить начальник дільниці з виготовлення асфальтних сумішей Анатолій Рибачок.

“Завод у Житомирі існує з 1972 року. Він практично найперший. І він залишився єдиний комунальний у місті. Хоча обладнанню 50 років, але він постійно працює”, – розповідає Анатолій Рибачок.

Мінеральні матеріали (щебінь фракції 5-10, щебінь фракції 10-20 і відсів) поступають через галерею – йдуть через дозатори по транспортерній стрічці в накопичувальні бункери. Після цього вони надходять в сушильний барабан.

З сушильного барабану по гарячому елеватору надходять у змішувальні установки.

У змішувальні установки по трубопроводу також подається бітум.

Для того, щоб подати бітум, на території працює ще два окремих приміщення. У котельні встановлені парові котли, які виробляють одну тонну пари на годину. Пара йде на розігрів бітуму у сховищі та на подачу бітуму в інше приміщення.

Там знаходяться бітумні установки, з яких через “подвійну” трубу (в середній трубі йде бітум, а в зовнішній – пара) бітум подається на змішувальні установки.

Далі асфальт вантажать у машину. “Робоча” температура асфальту – 150-160 градусів, тож, в залежності від кліматичних умов, його можна використовувати упродовж 2-3 годин після виготовлення.

Після завантаження автомобіль прямує на зважування. Тут же відбирають зразки для лабораторних досліджень.

У лабораторії партію ретельно вивчають. Процес досить тривалий і займає цілий день. Ці дослідження допомагають контролювати якість асфальту та покращувати пропорції асфальтної суміші.

“Потрібно новий завод. Потужностей заводу хоч і вистачає, але він дуже енергозатратний – великі витрати газу, електроенергії. Модернізації він практично не підлягає. Планується новий завод, але коли це буде – невідомо. Планувалося на цей рік – не вийшло. Плануємо на наступний рік. Звичайно, був би новий асфальтний завод – як для міста, так і для КП це було б дуже вигідно. Якщо старий завод може видавати 40-50 тонн на годину, то новий зможе видавати 110-160 тонн на годину. Хоча для потреб Житомира вистачило б навіть 50-70 тонн на годину, а інший асфальт можна було б використовувати комерційно”, – розповідає головний інженер КП "УАШ" Юрій Собченко.

Нагадаємо, 13 та 14 квітня 2021 року в Житомирі комунальники розпочали ремонт аварійних ям, які утворились під час зимового періоду. Для організації роботи в муніципалітеті створили інтерактивну карту, на якій позначили місця, де утворились аварійні ями.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: асфальтобетонний завод УАШ асфальт  
Матеріали по темі