Здоров'я

​У лікарні №1 встановили кріоциліндр, який дозволяє економити, а лікарня №2 стане опорною, - мер Житомира

20 April 2021, 12:43

Кріоциліндр місткістю дві тонни кисню встановили на території КП «Лікарня №1» в Житомирі. Це обладнання дозволяє поставляти рідкий кисень просто до ліжок пацієнтів, які хворіють на COVID-19. Міський голова Житомира Сергій Сухомлин розповідає: подібне обладнання вже випробували на базі другої міської лікарні.

«Таке саме обладнання ми встановили в минулому році в Лікарні №2. І, дякуючи цьому, ми змогли більш-менш без проблем пройти піки навантаження. Ми бачили багато інформації, що в інших містах не вистачає кисню в лікарнях. Зрозуміло, що в балонах переносити цей кисень важко, його ще потрібно знайти, бо не всі відвантажували. І кисень в балонах обходиться бюджету лікарні фактично в два рази більше, ніж рідкий кисень, який просто перевозиться і заправляється. Тому ми змонтували таке ж обладнання в нашій першій лікарні. Частина на підведення комунікацій була зроблена за кошти державної субвенції, частину лікарня зробила за свої кошти. Ми плануємо далі збільшити об’єм, бо наразі тут встановлено циліндр на 2,1 тонни. Але поки і цього достатньо, щоб забезпечити безперебійну подачу кисню хворим, які лікуються від COVID-19», - каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


Використання рідкого кисню та подача його до ліжок хворих за допомогою кріоциліндру дозволить заощаджувати близько 7 тисяч гривень на кожній тонні кисню.

«В пік лікарня використовує десь 1,5 тонни кисню за добу. Були випадки, коли навіть до 2 тонн використовували. Тонна кисню в балонах коштує 13-14 тисяч гривень. Тонна рідкого кисню - 7 тисяч. В два рази дешевше. Якщо порахувати, то вигода зрозуміла. Більш того, сам циліндр ми отримали безкоштовно», - розповідає мер Житомира.

«Дане обладнання надано лікарні на безоплатній основі. Ми його просто використовуємо. Компанія Кріогенсервіс нам його поставила для використання», - додає директор КП «Лікарня №1» ЖМР Володимир Мордюк.

Окрім встановлення кріоциліндру в першій лікарні продовжують ремонт приймального відділення, де після завершення робіт працюватиме 64-хзрізний комп’ютерний томограф. Це обладнання держава надає приймальним відділенням опорних лікарень.

Подібний КТ може отримати і Лікарня №2, яка вже скоро також може отримати статус опорної.

«У свій час було прийнято рішення, що опорною буде перша лікарня і районна. Але на нашу думку, логіки тут не було і декілька тижнів тому міністр охорони здоров’я Степанов підписав наказ по другій лікарні. Я хочу подякувати народним депутатам, які в цьому допомагали отримати цей статус. Але ще залишається один крок - це рішення кабінету міністрів. маю надію, що воно буде прийнято і наша друга лікарня імені Павлусенка стане також опорною», - переконаний мер Сухомлин.

Окрім КТ у другій міській лікарні найближчим часом планують встановити ангіограф.

«Що стосується другої лікарні, то зараз там вже закінчуються ремонтні роботи по встановленню ангіографічного комплексу і, я думаю, що фактично в травні ми почнемо працювати і це надасть нам можливість надавати допомогу саме по пакетах по інсультах, саме з інтервенційної ангіології. Це важливо, що і перша, і друга лікарні зможуть забезпечити надання медичної допомоги хворим на інсульт. Наше завдання, щоб повністю працювали обидві лікарні. Вони не конкурують, але є моменти, коли одна лікарня краща в чомусь, а інша - в іншому», - каже заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

Нагадаємо, в листопаді 2020 року у житомирській лікарні №2 встановили кріоциліндр, який дозволяє робити тижневий запас рідкого кисню.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня кисень кріоциліндр опорна лікарня КТ  
Матеріали по темі