Місто

Як учні старших класів можуть вступити до наукових ліцеїв, які з 1 вересня запрацюють при двох житомирських університетах

30 June 2021, 18:41

При двох житомирських університетах з першого вересня 2021 року запрацюють наукові ліцеї для учнів старших класів – при Житомирському державному університеті ім. Івана Франка і ДУ «Житомирська політехніка».

«Продовжується реформа школи і в ряді цих заходів передбачається, що з 2027 року старша школа перейде на профільну школу. Тому ми вважаємо і хочемо, щоб Житомирська ОТГ і Житомирська область в цілому були готові до такого ряду реформ. З першого вересня пропонуємо випускникам 9 класів долучитися до родини франківців, а саме спробувати свої сили, навчаючись в Європейському науковому ліцеї», – каже ректор ЖДУ ім. І. Франка Галина Киричук.

Ректор ЖДУ імені Івана Франка розповідає: учні після 9 класу можуть безкоштовно навчатися в Європейському науковому ліцеї, а ті, хто матиме вищі бали, отримуватимуть стипендію.

«Ми приймаємо заяви від всіх випускників 9 класу, буде засідати комісія. Набирати будемо класи, кількість учнів у яких не перевищуватиме 30 осіб, таким чином, маємо право прийняти 150 учнів. На сьогодні є домовленість з Житомирським міським головою Сергієм Івановичем Сухомлиним, з міським відділом освіти і депутатським корпусом щодо направлення освітньої субвенції для житомирян. Тобто, для учнів, які проживають у місті Житомирі й Житомирській ОТГ, навчання буде безкоштовним. Сьогодні ведуться перемовини з іншими ОТГ, якщо ОТГ виявлять бажання направляти освітню субвенцію за здобувачами освіти, а саме за учнями, які проживають в ОТГ. Стипендія передбачена законодавством, на сьогодні в розмірі близько 920 грн, але передбачена лише для 40% кращих, так само, як і для студентів», – пояснює Галина Киричук.


В університеті пропонують п’ять напрямків, за якими можуть навчатися учні.

«Ці напрямки – класичні, стабільні, направлені не на конкретну спеціалізацію чи спеціальність, а на отримання фундаментальних знань, які в майбутньому допоможуть обрати спеціальність, яка є мрією життя. А саме – це фізико-математичний напрямок, який буде давати можливість підготовки профільного ЗНО з математики, фізики. Однак при навчанні в цьому класі буде здійснюватися додаткове навчання за IT профілем. Другий напрямок, який сьогодні є досить актуальним, – іноземна філологія. Третій блок – це слов'янська філологія. Слов'янська філологія направлена на поглиблення та на вивчення слов'янських мов, а саме української та польської. Наступний профіль – це історико-правовий профіль, який буде направлений на вивчення гуманітарного блоку. Останній – це хіміко-біологічний профіль, який на сьогодні в Україні зникає, тому ми підтримуємо його, адже без ґрунтовного знання біології хімії не можна потім навчатися за галуззю охорони здоров'я», – розповідає ректор ЖДУ імені Івана Франка.

Другий університет, в якому створюють ліцей, – це ДУ «Житомирська політехніка». Тут можна навчатися за двома напрямками, але для цього потрібно скласти іспит.

«Ліцей функціонує за двома профілями: перший – IT, другий – іноземна філологія, тобто прикладна лінгвістика. Профіль IT буде досить широкий, будуть не лише інформаційні технології в розумінні програмування, а ще буде робототехніка. Учні будуть долучатися до технічних наукових гуртків нашого університету. Для того, щоб вступити, треба подати заяву на вступ, докласти свідоцтво про закінчення 9 класів. Подається в приймальну комісію нашого університету, це аудиторія № 100. Після цього прийти на вступні іспити, для профілю IT – це математика, для іноземної філології прикладна лінгвістика – це англійська мова», – пояснює проректор з науково-педагогічної роботи в ДУ «Житомирська політехніка» Андрій Морозов.

Заняття будуть проходити у новому корпусі. В університеті кажуть, що будуть набиратимуть до 120 учнів, всі вони отримуватимуть стипендію.

«Ми набираємо 4 класи по 30 учнів. Навчання буде проходити у новому корпусі, який вже побудований, і відбуваються внутрішні оздоблювальні роботи та буде кластися плитка біля корпусу, благоустрій території буде відбуватися. А наукові гуртки будуть проходити в корпусі університету, і учні можуть долучитися до студентського середовища. Абсолютно всі учні будуть отримуватимуть стипендію. Це буде субвенція за рахунок міського бюджету», – розповідає Андрій Морозов.

У двох університетах зазначили: навчання в ліцеї допоможе учням у майбутньому успішно скласти ЗНО та вступити до вищого навчального закладу.

Інтерв’ю з ректором ЖДУ ім.І. Франка Галиною Киричук, записане у серпні 2020 року, читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, Житомирський державний технологічний університет в квітні 2019 року отримав нову назву і став державним університетом «Житомирська політехніка». Рішенням сесії Житомирської міської ради від 18 червня 2020 року ліцей при Житомирському державному технологічному університеті перейменували в Житомирський міський ліцей №1. Зміна назви відбулася з метою приведення найменування закладу загальної середньої освіти у відповідність з вимогами ст.34 Закону України «Про повну загальну середню освіту» та на підставі звернення директора Житомирського міського ліцею при ЖДТУ Юрія Кошевича.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: університет ліцей ЖДУ Житомирська політехніка старшокласник вступ навчання  
Матеріали по темі