Здоров'я

Здати кров у музеї: у Житомирі вперше проходить акція «Мистецтво донорства»

18 August 2021, 12:57

Сьогодні, 18 серпня, вперше у Житомирі в краєзнавчому музеї проходить акція «Мистецтво донорства». За словами менеджера проєктів «ДонорUA» Андрія Магалецького, сьогодні будь-хто може здати кров, помилуватися мистецтвом та взяти участь у розіграші.

«Це акція мистецтва донорства. Суть полягає в тому, що ми переносимо донаційну, забір крові, в такі культурні простори. Зокрема, ми зараз говоримо про галерею краєзнавчого музею. Окрім донації люди можуть насолодитися витворами мистецтва, також передбачені такі інтерактиви, зокрема, це буде жива музика, спів та гра на бандурі від Світлани Ніконорової, майстер-клас з петриківського розпису, і вже готуються наші лицарі, також будуть показові бої. Сьогодні акція триває один день. Крім того, від партнерів є смаколики для наших донорів, по завершенню донації вони можуть пригоститися, і буде розіграш трьох павербанків», — розповідає Андрій Магалецький.


Долучитися до лав донорів вирішили і житомиряни Лідія та Дмитро, які були одними з перших, хто сьогодні здав кров в рамках акції «Мистецтво донорства».

«Я розумію наскільки важливо здавати кров, тим більше, я студентка медичного університету, я знаю, що люди дуже часто потребують компонентів крові, цільної крові, тому я вирішила доєднатися до числа донорів. Почуваюся добре, є незвичні відчуття в руці, але все гаразд», — розповідає Лідія.

«Декілька разів здавав раніше, в цьому році це вже вдруге. Це такий мінімальний плюс до карми, який може заробити кожен. Це швидко і не боляче», — каже Дмитро.

Завідувачка відділу заготівлі крові Житомирського обласного центру крові Алла Котюк розповіла, що необхідно зробити для того, щоб стати донором.

«Донором може будь-яка людина з 18 років, яка немає хронічних захворювань, не робила татуювання впродовж останніх пів року, якщо не хворіла впродовж місяця інфекційними захворюваннями. Є певні вимоги: донор повинен дотримуватися дієти, протягом 48 годин не вживала алкоголь і протягом 24 годин не вживала жирну їжу. Обов’язково має бути сніданок перед донацією, це може бути каша на воді, пісне м’ясо, хліб, печиво, чай», — розповідає Алла Котюк.

Акція «Мистецтво донорства» у Житомирі триватиме лише один день. Проте менеджер проєкту «ДонорUA» Андрій Магалецький розповів, що наприкінці жовтня на Хелловін, якщо не буде посилення карантину, таку акцію проведуть знову.

Нагадаємо, 19 лютого 2021 року житомирські патрульні стали донорами, аби допомогти поповнити запаси центру крові.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 березня 2020 року в Житомирському обласному центрі крові донорам збільшили грошову компенсацію на підсилене харчування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: донор донорство донація кров Центр крові мистецтво донорства музей  
Матеріали по темі