Здоров'я

​У Житомирі донорам крові збільшили грошову компенсацію на підсилене харчування

6 March 2020, 16:28

Щоденно центр крові потребу донорів. Аби залучити якомога більше людей до доброї справи, тут постійно вигадують різноманітті акції та активно ведуть агітаційну роботу. А з початку березня впровадили грошову мотивацію.

«Ми живемо у соціумі й розуміємо - 20 грн, які отримує донор на компенсацію на харчування - це мізерна сума, на них інколи неможливо добратися до Центру. Тому було прийняте рішення з 1 березня донорам виділяти на підсилене харчування для донорів плазми - 200 грн за одну донацію, а донорамм тромбоцитів - 300 грн», - розповіла медична директорка КНП «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради Алла Островська.

Значна кількість донорів - студенти. Медики кажуть: крові бракує саме у свята та канікули.

«Актуальність донорства завжди була, є і буде, адже це компоненти крові, які не можна замінити ні якими фармацевтичними засобами, потрібні лише донори, які мають відповідний стан здоров'я. У січні місяці у нас було багато свят, у студентів були канікули і це дуже вплинуло на кількість донорів. Тому що більшість - це молоді люди, які навчаються і в цей період вони були на канікулах. Завжди є дефіцит, і в січні ми це відчули», - каже Алла Островська.


Донори різних груп крові потрібні постійно, адже у компонентів є термін придатності. Наприклад, тромбоцити можуть зберігатися лише 5 діб на спеціальному обладнанні. Коли людина потребує певної групи крові, а її не має, фахівці центру телефонують постійним донорам, проте таких замало.

«Потреба є у всіх групах крові. Є епізодичність: один тиждень така, в один день інша, тобто постійно змінюється. Постійні донори - це 2 % від усіх донорів, які відвідують наш центр. За рік це близько 9 тис., ось від них 2 % - постійні донори. Постійно залучаємо нових донорів, тому що контингент потребує оновлення щоденно, щомісячно, щорічно», - зазначила Алла Островська.

Дмитро - постійний відвідувач центру. Хлопець розповідає: здає кров для допомоги іншим.

«Прийшов третій раз. У перший - здавав для пологового будинку, для знайомих, зараз здаю для опікового відділення. У мене там працює мати, можливо комусь моя кров знадобиться. Якщо я можу це зробити, то чому ні, можливо мої дані допоможуть комусь в майбутньому, я буду радий», - сказав постійний донор Дмитро.

Сама процедура донації є безпечною, запевняють лікарі, та запрошують охочих стати почесними донорами.

«Час донації залежить від виду донації, якщо це заготівля крові - 5-7 хв., не більше ніж 10 хв. Заготівля плазми на апараті - 45 хвилин, заготівля тромбоцитів - у середньому 1 година 30 хвилин. Звичайно вперше донори лякаються, бо це невідоме, проте нічого страшного у процедурі немає. У нас сьогодні все безпечно зі сторони інфекційної безпеки. Використовують лише одноразовий матеріал і страху це не повинно викликати», - запевнила завідуюча відділу заготівлі крові Алла Котюк.

За цілий день до центру може завітати приблизно 7 людей, які хочуть здати кров на плазму та тромбоцити, але не всі можуть пройти відбір, зауважила завідуюча відділу заготівлі крові Алла Котюк.

«Донором може бути дієздатна особа віком понад 18 років вагою понад 50 кілограмів і здорова особа. Збираємо анамнез: не вживала лікарських засобів, не хворіла на інфекційні захворювання, є певні протипоказання. Донор тромбоцитів є певні особливості, додаткові вимоги. До донації ще додатково обстежується донор, крім звичайних параметрів, які ми визначаємо, дивимося на групу крупі, резус, гематокрит, гемоглобін, рівень тромбоцитів і АЛТ. Обов'язково дивимося венозний доступ: це має бути добре розвинуті ліктьові вени, для того аби заготовляти тромбоцити», - розповідає Алла Котюк.

Самі фахівці центру подають приклад іншим, адже самі є донорами.

«Так, я є донором. Переважно 50 % наших співробітників є донорами крові», - говорить завідуюча відділу заготівлі крові Алла Котюк.

Нагадаємо, у січні 2020 року у Житомирі проходила благодійна акція по збору коштів на лікування художниці Алли Юзепольської.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр крові донор кров тромбоцити плазма  
Матеріали по темі