Політика

​Як законодавчо врятувати деревообробну галузь від «лихоманки»?

14 September 2021, 15:30

Із 1 липня нинішнього року будь-які аукціони з продажу необробленої деревини можуть проводитися лише на тих товарних біржах, які отримали ліцензію від Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Ці нововведення запровадив Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів».

Станом на 1 вересня 2021 року таку ліцензію отримало… лише ТОВ «Українська енергетична біржа». Це вже призвело до значного скорочення кількості проведених аукціонів із продажу деревини. Внаслідок цього більшість деревообробних підприємств України залишилися без сировини, а бюджети всіх рівнів – без відповідних надходжень. До того ж, із колишніх 8 тисяч постійних учасників аукціонів лише 800 змогли акредитуватися на Українській енергетичній біржі – вона виявилася не готовою до реєстрації великої кількості учасників.

Наприкінці серпня відбулася зустріч, у якій взяли участь народний депутат Сергій Кузьміних, представники обласної влади та деревообробники. Тоді підприємці поскаржилися, що не можуть конкурувати на аукціонах із великими підприємствами і що змушені скорочувати кількість працівників. Нарікали на завищену вартість лотів, на відсутність гарантій, що навіть після придбання деревини отримають її від лісгоспу або ж одержать належної якості. Деревообробники наголошували, що проблема – саме в організації роботи електронних аукціонів.

«Ситуацію обов’язково потрібно вирішувати, у тому числі на законодавчому рівні, – зазначив Сергій Кузьміних. – Тим більше, що це повністю суперечить завданням, які поставив Президент України, зокрема щодо виведення з «тіні» ринку необробленої деревини. Фактично ринок замість демонополізації прямує до монополії. Цими днями у Верховній Раді зареєстрував законопроєкт №6005 про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації необроблених лісоматеріалів».

Пропонується закріпити для учасників ринку можливість безпосередньо (без обов’язкової реєстрації на ліцензованих товарних біржах) реалізовувати необроблені лісоматеріали, які використовуються для внутрішнього споживання на електронних аукціонах.

«Створити прозорий і зрозумілий ринок у деревообробній галузі в Україні – ось головна ціль ініційованого мною законопроєкту», – наголосив Сергій Кузьміних.

Пресслужба народного депутата С. В. Кузьміних

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кузьміних деревообробна галузь  
Матеріали по темі