Місто

Скільки дітей у Житомирі потребують батьківського піклування і чому усиновлення – це найкращий варіант

30 September 2021, 14:38

До Дня усиновлення 30 вересня на вулиці Михайлівській у Житомирі влаштували інформаційно-просвітницьку акцію «Візьміть дитину у родину».

Житомирянам розповідали, як стати помічником дитині у складних життєвих обставинах та які існують форми сімейного виховання.

«Можливо, є бажання створити прийомну сім'ю. Це така сім'я, яка створюється на базі помешкання людини, і людина може взяти на тривале утримання до 4 діток, включаючи власних. Дитячі будинки сімейного типу – це така форма сімейного виховання, коли держава надає житло і сім'я, або окрема дієздатна, повнолітня особа може взяти на виховання від 5 до 10 дітей, враховуючи власних. Сьогодні у нас величезна потреба у створенні патронатних сімей у Житомирі – це така форма тимчасового утримання дитини, якщо дитина потрапила у складні життєві обставини через вилучення, або одинока мама, тато, які мають певні проблеми, і поки вони їх вирішують, дитину треба тимчасово прилаштувати, саме для цього створюють у державі патронатні сім'ї», – говорить начальниця міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Юрченко.


За 2021 рік зі спеціалізованих закладів Житомира усиновили 16 дітей. Наразі у дитячих будинках сімейного типу під опікою перебуває 269 дітей, а в прийомних сім’ях – 65 дітей.

«На обліку управління у справах дітей перебуває 361 дитина, це діти-сироти, які позбавлені батьківського піклування. З них 85 дітей, які перебувають на обліку з усиновлення, це дітки від народження до 18 років», – каже начальниця служби у справах дітей Житомирської міської ради Ольга Бібла.

За словами начальниці служби у справах дітей Житомирської міської ради, зазвичай сім’ї хочуть усиновити дитину віком до 6 років, за рік кандидатів, охочих подарувати дитині справжню родину, налічується близько 15.

«На обліку кандидатів з усиновлювачів перебуває 12 кандидатів – це 10 подружніх пар та 2 особи, які мають мати у своїй родині дитину», – каже Ольга Бібла.

Також Ольга Бібла додає, що усиновлення є найпріоритетнішою формою сімейного виховання.

«Усиновлення це процес, коли отримують дитину у свою родину, вона стає їм рідною. Вони надають своє прізвище, деякі можуть змінювати ім'я, по-батькові, і дитина на правах повноцінної дитини, потім вона вступає у спадок за батьками – це рідна дитина у родині», – наголошує начальниця служби у справах дітей Житомирської міської ради Ольга Бібла.

Нині у місті проживає 156 усиновлених дітей.

Історію житомирянки, яка створила щасливу сім'ю, взявши під опіку брата та сестру дивіться тут

Нагадаємо, з 2022 року можуть заборонити перебування дітей-сиріт з інвалідністю у житомирському будинку дитини, але міська рада готова платити за перебування дітей в закладі, поки для них шукають сім'ю.

Як повідомляв Житомир.info, у 2021 році у Житомирі запровадили послугу патронатного вихователя. Досі такої форми сімейного виховання у місті не існувало.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитина дитина-сирота усиновлення Служба у справах дітей  
Матеріали по темі