Місто

​З наступного року можуть заборонити перебування дітей-сиріт з інвалідністю у житомирському будинку дитини, міська рада готова платити

16 June 2021, 11:00

У Житомирському обласному спеціалізованому будинку дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків перебувають троє маленьких житомирян з інвалідністю, які мають статус дитини-сироти та позбавленої батьківського піклування. У зв'язку з реорганізацією закладу дітей мають влаштувати у сім'ї. Однак, взяти на виховання дитину з інвалідністю у Житомирі охочих зараз немає. Житомирська міська рада готова платити за перебування дітей в закладі, поки для них шукають сім'ю.

Про це 11 червня під час зустрічі з журналістами у рамках спільного проекту Українського кризового медіацентру та Естонського центру східного партнерства розповіла Житомир.info Людмила Волинець, експертка у сфері захисту прав дитини.

“Під час робочого візиту у будинку дитини в Житомирі я побачила один лист: будинок дитини звернувся Житомирської міської ради з приводу перебування у закладі маленьких дітей з Житомира зі статусом сироти та позбавлених батьківського піклування, але ці діти мають певні хвороби. І будинок дитини питає, коли міська влада забере своїх дітей і влаштує їх в сім'ї. Мерія відповіла, що поки немає можливості цих маленьких дітей влаштувати в сім'ї, і тому просить назвати вартість утримання дитини за один день. Мерія готова оплачувати перебування дітей в будинку дитини до тих пір, поки не знайде адекватних форм влаштування для цих дітей”, – зазначила Людмила Волинець.

У міській раді кажуть, що знайти сім'ю для таких дітей дуже складно.

“Вони надіслали листа у зв'язку з деінституалізацією, щоб дітей влаштувати в сімейні форми виховання, а діти, які залишилися в будинку дитини – це діти з інвалідністю підгрупи А (до підгрупи А першої групи інвалідності належать особи з виключно високою мірою втрати здоров'я, надзвичайною залежністю від постійного стороннього догляду, допомоги або диспансерного нагляду інших осіб і які фактично не здатні до самообслуговування, - ред.) Я ще не бачила житомирян, які готові взяти дитину, яка навіть не сидить.Тому, ми готові забезпечити для таких складних дітей відповідні умови догляду, реабілітації, нагляду медиків, і ми готові за них платити кошти. Можливо, це буде і безоплатно, все залежить від того, в який заклад вони трансформуються. Відповіді по ціні ми ще не отримали. У цьому будинку дитини є двоє дітей з важким діагнозом, а у одного хлопчика - простіший діагноз. Є одиничні випадки, коли таких діток усиновлюють, і це переважно за кордон”, – розповіла у коментарі Житомир.info начальниця служби у справах дітей Житомирської міської ради Ольга Бібла.

будинку дитини ціну за перебування таких діток поки назвати не можуть і занепокоєні, що з наступного року заклад реорганізують у центр медичної реабілітації, і діти з інвалідністю не зможуть там перебувати постійно.

“Наш заклад проходить етап деінституалізації: за цей період з 125 дітей у нас 51 дитинка залишилася. Вже дійшли такі чутки, що будинки дитини взагалі перестануть існувати, з 1 січня 2022 року і відповідно до постанови Кабінету Міністрів ми перетворюємося в центр медичної реабілітації і паліативної допомоги дітям. Ці діти, які мають статус дитини-сироти і позбавленої батьківського піклування, вони не зможуть в цих центрах жити, а мають жити в сім'ях чи в сімейних формах виховання, а ми лише маємо займатись реабілітацією. Ще немає механізму, як це буде, я не є засновником, ми комунальний заклад, який підпорядкований обласній раді. Ми зараз пишемо листи в різні інстанції, щоб внести зміни в законодавчі акти, і перебування цих дітей могло фінансуватись. Я не можу назвати ціну міській раді, у мене немає методики розрахунку, бо я не є засновником, ми підпорядковуємось обласній раді. Почекаємо до січня 2022 року. Сьогодні одна дитина в місяць обходиться державі в 30 тисяч гривень”, – каже Світлана Урсуленко, директорка Комунального некомерційного підприємства "Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини".

Куди в Житомирі потрапляють діти, яких вилучили з неблагополучної сім'ї читайте у матеріалі

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2021 року НСЗУ відмовила житомирському будинку дитини у підписанні договорів, в облраді обіцяли розібратися у проблемах закладу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: будинок дитини діти-сироти міська рада Урсуленко  
Матеріали по темі