Місто

У Житомирі запровадили послугу патронатного вихователя: уже знайшлася перша сім’я, яка готова взяти під опіку дитину

18 August 2021, 12:15

У Житомирі запровадили послугу патронатного вихователя. Досі такої форми сімейного виховання у місті не існувало.

Питання «Про запровадження послуги патронату над дитиною в Житомирській міській об’єднаній територіальній громаді» погодили на засіданні виконкому 18 серпня.

Начальниця служби (управління) у справах дітей міської ради Ольга Бібла пояснила, у чому полягає суть патронатного виховання.

«У нас вперше в Житомирській територіальній громаді запроваджується послуга патронатного вихователя. Це тимчасовий догляд, виховання, реабілітації дитини на певний період у сім’ї патронатного вихователя. Тобто, це така альтернатива реабілітаційним центрам, де діти перебувають тимчасово. Які діти можуть влаштовуватись до патронатного вихователя: ті діти, які опинилися у складних життєвих обставинах, відносно яких батьки у певний момент не можуть здійснювати догляд або долають якісь свої життєві проблеми – чи то зі здоров’ям, чи з побутовими умовами тощо», – пояснила Ольга Бібла.

Вона зазначила, що така форма сімейного виховання в Україні тільки почала розвиватися. І, зокрема, в Житомирі знайшлася перша сім’я, яка готова взяти на себе обов’язки патронатного вихователя.

«Наразі, відповідно до чинного законодавства, така альтернативна форма розвивається в Україні, але доволі повільно. І ми дуже радіємо тому, що вже така перша родина знайшлася у нашому місті і погодилась. Ми маємо на меті, що саме своїм прикладом вони покажуть іншим житомирянам, що це є необхідним, що це є теж хорошою альтернативою того, щоб діти не потрапляли в інтернатні заклади, навіть на тимчасове утримання, а потрапляли саме у родини», – зазначила Ольга Бібла.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 4 лютого 2021 року в Житомирі функціонувало 11 прийомних сімей та 6 дитячих будинків сімейного типу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: патронатна сім’я патронат дитина виховання Бібла  
Матеріали по темі