Місто

В Україні посилили відповідальність за жорстоке поводження з тваринами: заборонено виганяти на вулицю чи усипляти

10 November 2021, 17:44

В Україні посилили відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Відповідний законопроєкт №2351 набув чинності 8 листопада 2021 року. Зокрема, законом забороняється бити, отруювати, жорстоко дресувати тварин, дарувати їх як призи, надавати фотопослуги з ними.

Перед тим, як заводити домашнього улюбленця потрібно декілька разів подумати про відповідальність, яку берете на себе, адже відмовитися від тварини у законний спосіб майже не можливо.

Позбутися тварини вигнавши на вулицю, тим паче евтаназія та умертвляти шляхом утоплення, задушення, використання електричного струму та отрути – все це заборонено.


«Чітко визначено, що евтаназія не може бути методом регуляція кількості тварин. Якщо виставляється на вулицю – це дорівнюється жорстокому поводженню», - каже голова ГО «Animal Help Zhytomyr» Тетяна Вансович.

Волонтерка Тетяна Вансович дала декілька порад, як гуманно себе вести у ситуації, коли доводиться відмовитися від тварини.

«Превентивним методом – стерилізація власної тварини. Всі тварини, які знаходяться на вулиці, які є безпритульним, у 90 випадках – це господарські тварини, які десь з'явилися, їх винесли та все. Можна запропонувати знайомим, друзям батькам, дітям, кому завгодно. Зробити якісні фото, описати кожну тварину окремо: хлопчик це чи дівчинка, вік, чи зроблено щеплення, стерилізація і таким чином пробувати прилаштувати. Якщо ви не можете залишити цю тварину у себе, шукайте людей, будьте фінансовим куратором, сплачуйте ті послуги, які потрібні, щоб знайти тварині постійний дім. Просто не будьте осторонь, адже за вас це ніхто не зробить», – говорить голова ГО «Animal Help Zhytomyr» Тетяна Вансович.

Також ми запитали в адвоката про законний спосіб відмовитися від тварини. За його словами дозволяється лише влаштування у притулок, але й тут не все просто.

«Якщо тварина, наприклад хворіє, то передбачена можливість її усипити, щоб тварина не страждала. Якщо в іншому випадку, то фактично тварину можна передати до притулку або іншому власнику, але це вже технічні моменти, які потрібно вирішувати, тому що, якщо притулків немає, тоді людина виявляється заручником ситуації. В жодному випадку тварину заборонено вбивати, викидати на вулицю або залишати без нагляду», - каже адвокат Сергій Хоменко.

Зазначимо, що відтепер посилили адміністративну та кримінальну відповідальність. Крім цього, дозволяється конфіскація тварин у випадках жорстокого поводження, а також стає неможливим утримання тварин протягом 5 років особою, яка вчинила жорстоке поводження з твариною.

Нагадаємо, 5 вересня житомиряни разом зі своїми улюбленцями долучилися до Всеукраїнського маршу за права тварин.

Як повідомляв Житомир.info, на пленарному засіданні 15 липня 2021 року Верховна рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу», який посилює відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тварина закон заборона відповідальність  
Матеріали по темі