Влада

​Департамент ОДА відмінив тендери на ремонти доріг в Малині та Коростені на 62 мільйони, де не змогла перемогти фірма екснардепа

29 November 2021, 16:24

Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА 26 листопада відмінив два тендери на ремонт проспекту у Малині та ремонт вулиці у Коростені загальною очікуваною вартістю 62 млн грн. За перемогу в тендерах боротьба точилася з весни, але в підсумку на користь замовника зіграли аудитори.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Згадані тендери були оголошені квітні та травні 2021 року. Мова йде про капітальний ремонт дороги по вулиці Грушевського в Коростені очікуваною вартістю 41,23 млн грн та дороги по проспекту Машинобудівників у Малині очікуваною вартістю 20,72 млн грн.

Участь у тендері на капітальний ремонт дороги в Коростені взяло три фірми Виробничо-комерційна фірма «Урарту» та ПП «Автомагістраль» та ТОВ «ПБС». Хоч перші дві фірми мали дешевші пропозиції, однак їх відхилили, а переможцем визнали ТОВ «ПБС».

Вже тоді на стадії подання тендерних пропозицій 19 квітня виробничо-комерційна фірма «Урарту» подала скаргу до АМКУ про дискримінаційний характер тендерної документації, що порушує права скаржника. Зокрема, на думку фірми, дискримінаційним по відношенню до них (до потенційного учасника) є те, що аналогічним договором буде вважатись договір укладений протягом останніх двох років. АМКУ скаргу задовільнило та зніс «корупційні заточки».

Участь у тендері на капітальний ремонт дороги в Малині взяло дві фірми: ПП «Автомагістраль» та ТОВ «ПБС», дешевшу пропозицію ПП «Автомагістраль» відхилили, а переможцем визнали ТОВ «ПБС».

Після того як департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА опублікував наміри укласти угоди з ТОВ «ПБС», ПП «Автомагістраль» подало 18 червня та 2 липня скарги до АМКУ про неправомірне відхилення пропозицій фірми та визначення переможцем закупівлі ТОВ «ПБС». На думку скаржника, прийняте департаментом регіонального розвитку Житомирської ОДА рішення є незаконним та таким, що порушує права ПП «Автомагістраль».

У своїй скарзі ПП «Автомагістраль» вказало на недоліки у тендерній документації конкурента. А також звернуло увагу на те, що замовник порушив вимоги закону та надав можливість дозавантажити ТОВ «ПБС» документи, які не передбачені частиною ч. 16 статті 29 Закону.

АМКУ скарги розглянув і прийняв рішення зобов'язати департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА скасувати рішення про відхилення тендерних пропозицій ПП «Автомагістраль».

У свою чергу 25 серпня ТОВ «ПБС» подало скарги до АМКУ на ПП «Автомагістраль», фірма не погоджується з оскаржуваним рішеннями про визначення «Автомагістраль» переможцем процедури закупівлі та вважає їх безпідставним.

Не дочекавшись рішення АМКУ, департамент 5 жовтня вирішив відмінити тендери з посиланням на відсутність подальшої потреби в закупівлі робіт. «Автомагістраль» таке рішення оскаржила в АМКУ. Адмінколегія АМКУ 26 жовтня вирішила, що замовник не довів та документально не підтвердив правомірність відміни тендерів із цих підстав та наказала замовнику поновити тендери.

Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області 1 листопада розпочала моніторинг цих тендерів на підставі виявлених нею ознак порушення законодавства. За результатами моніторингу аудитори виявили порушення: тендерна документація складена не у відповідності до вимог закону та інші порушення законодавства у сфері закупівель (встановлено порушення вимог пункту 9 частини другої статті 21 Закону.)

26 листопада Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА відмінив тендер у зв'язку з неможливістю усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

ПП «Автомагістраль» зареєстроване в Київській області, Вишгородському районі, село Синяк, вулиця Київська, 68. Спеціалізується фірма на будівництві доріг і автострад, статутний капітал - 14 млн 200 грн. Власником фірми є Микола Олексійович Скоростецький, який у 2005-2007 роках очолював Службу автомобільних доріг у Київській області.

ТОВ «ПБС» засноване в 2004 році в Івано-Франківську. Спеціалізується фірма на будівництві доріг і автострад, статутний капітал - 6 млн грн. Власницею фірми є Іванна Непик. Її пов'язують із Олександром Шевченком – колишнім директором курорту «Буковель» Ігоря Коломойського, який був депутатом Верховної ради України двох попередніх скликань, а наразі є депутатом Івано-Франківської облради від партії «За майбутнє». Олександр Шевченко у 2015 році підтвердив журналістам свою причетність до ТОВ «ПБС». Зазначимо, що брати участь у закупівлях на Житомирщині івано-франківська фірма почала у травні 2021 року, до цього ТОВ «ПБС» участі у закупівлях в нашому регіоні не брало.

Нагадаємо, у квітні 2021 року народні депутати від Житомирської області направили депутатське звернення до голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка з проханням виключити з переліку ремонту вулицю Грушевського у Коростені та замінити на капітальний ремонт вулиці Київської в Житомирі. У Коростенській міській раді такими змінами були незадоволені та просили аргументувати.

Як повідомляв Житомир.info, департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА 14 квітня опублікував намір укласти угоду з ТОВ «ПБС» на капітальний ремонт дороги в Новограді-Волинському за 52,3 млн грн. Договір уклали 1 червня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дорога ремонт тендер  
Матеріали по темі