Місто

​У Житомирі мітингують проти перепрофілювання ліцею-інтернату, натомість облрада ситуацію не коментує​

29 November 2021, 16:41

У п'ятницю 26 листопада Житомирська обласна рада оприлюднила проєкт рішення щодо зміни статуту та назви Житомирського обласного ліцею обласної ради на Житомирський обласний спортивний ліцей обласної ради. Це питання мали розглядати на позачерговій сесії обласної ради 30 листопада.

Однак проти таких змін виступили викладачі, батьки та учні закладу. Зранку 29 листопада біля приміщення облдержадміністрації вони влаштували мітинг.

Кажуть: ніхто не попереджував та не обговорював це питання ані з керівництвом ліцею, ані з батьками.

«Відверто про те, що відбувається – це шок. Про це ми дізналися у п‘ятницю: пише дитина SMS у Viber, що там приїхав Сухомлин, нашого ліцею вже не буде, керівниця збирає збори. Це була п’ятниця, пів на сьому вечора, і офіційно, як сніг на голову, о шостій тридцять – новина, що ліцею більше не буде, його збираються перейменувати в спортивну школу-інтернат, позбавляючи статус академічного ліцею, єдиного ліцею на всю Житомирську область», – розповідає батько учениці ліцею Роман Ткаченко.

«Якщо будуть віддавати перевагу – декілька пар на фізкультуру, то вже профільних предметів не буде, і взагалі обласний ліцей для обдарованих дітей зникне з карти», – додає мати учениці ліцею Лілія Вишневич.

«Діти з найменших сіл які народилися і проживають у Житомирській області, можуть прийти до нас у ліцей вивчати профільно науки й мови, англійську, українську, до нещодавнього часу була польська, є ще німецька», – говорить ліцеїстка Елла Кухар.


Більше години люди мітингували під стінами приміщення ОДА, до них ніхто не вийшов. Мітингувальники зайшли у фоє облдержадміністрації та вимагали зустрічі з головою облради Володимиром Федоренком.

Врешті частину мітингувальників запросили до голови обласної ради, обговорення проходило без журналістів.

Опісля батьки та викладачі ліцею повідомили: домовитись з владою не вийшло.

«Якщо вони це запланували, то вони до цього йдуть, виділять кошти, і їм потрібно запровадити свій проєкт. Вони акцент поставили, що в Бердичеві – один гектар, а тут – дев’ять гектарів, тобто мова йде про «роздерибан» землі. Чия це ініціатива – ми не знаємо. Навіть дали прочитати нам їхній новий статут, який вони розробили. Там просто слово ліцей «спортивний» і все, немає ніяких додатків і слова «академічний», тобто це тільки спортивного напрямку», – коментує мати учениці ліцею Тетяна Діберн.

Натомість обласна рада ситуацію журналістам не прокоментувала, також не пояснила, чому вирішили змінити статут ліцею.

Зазначимо, що у проєкті рішення вказано, що головною метою спортивного ліцею буде забезпечення реалізації права громадян на здобуття повної загальної середньої освіти з поглибленим володінням предметів природничо-математичного, суспільно-гуманітарного спрямування, всебічний розвиток особистості, спортивних здібностей та обдарувань дітей і молоді для підготовки спортсменів до збірних команд України та Житомирської області з видів спорту, що культивуються в закладі.

Але, чи будуть на сесію облради виносити питання про зміну назви та статуту ліцею – не відомо.

Голова обласної ради обіцяв надати роз’яснення журналістам після обіду 29 листопада, однак станом на 15:50 год. зв'язатися з Володимиром Федоренком та отримати коментар так і не вдалося.

Нагадаємо, в останній день осені, 30 листопада, відбудеться позачергова сесія Житомирської обласної ради. У порядку денному – два питання, зокрема й «Про зміну назви та затвердження в новій редакції Статуту Житомирського обласного спортивного ліцею Житомирської обласної ради».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліцей ліцей-інтернат спортивний ліцей облрада сесія перепрофілювання Федоренко  
Матеріали по темі