Фоторепортаж

В житомирському Домі української культури показали, як пошити ялинкову прикрасу з фетру. Фоторепортаж

21 December 2021, 17:08

На час новорічних свят Дім української культури “перетворився” на майстерню Санти - тут влаштували низку святкових майстеркласів для дітей та дорослих. 21 грудня у Домі української культури відбувся майстерклас з пошиття ялинкової прикраси з фетру. Розрахований він був на дітей від 10 до 100 років.

“У нас сьогодні майстерклас з пошиття новорічної іграшки з фетру. Розрахований він на дітей від 10 до 100 років. Цей майстерклас не лише створює святковий настрій, але і розвиває дрібну моторику, а це, як вже науково доведено, покращує роботу мозку. Будь-хто може один раз подивитися і зрозумівши суть ідеї не лише повторити, але по такому ж принципу зробити і іншу форму. Все це ви можете зробити вдома, зі своєю родиною. Ще одне-два покоління тому шити разом родиною новорічні іграшки було звичаєм. Зараз настали такі часи, коли люди майже не займаються шиттям - адже набагато легше та швидше придбати потрібний виріб, ніж пошити. Тому такі майстеркласи - це привід, щоб навчитися шити і щось пошити”, - розповідає майстриня Анна Івченко.

Для новорічної іграшки нам потрібні:

Лист фетру одного або кількох кольорів (з них виріжемо ялинку)

Ґудзики або намистини (для прикрашання ялинки)

Наповнювач для іграшки (синтепон тощо)

Голка з ниткою

Стрічка (щоб зробити петельку для підвішування)

Клейовий пістолет (для приклеювання оздоблення на іграшку)

Клейовий пістолет та клей

Клей ПВА

Штучний сніг або пінопласт

Для початку вирізаємо з фетру ялинку (попередньо заготовку краще намалювати на папері та обмалювати). Має бути дві однакових деталі-ялинки. Зі стрічки робимо петельку для підвішування ялинки та пришиваємо її до верхівки.

Зшиваємо половинки ялинки петельним швом.

Петельним швом краще шити зліва на право. Дотримуватися однакової відстані між стежками. Виводимо голку на лицьову сторону тканини по нижньому краю. Великим пальцем лівої руки притримуємо нитку. Пересуваємося на невелику відстань вправо і вставляємо голку назад, що виведе нитку знизу. В утворену петлю проводимо нитку, затягуємо і переходимо до наступного стежку.

Зшиваємо дві деталі майже до кінця, залишивши отвір, щоб наповнити іграшку синтепоном. За допомогою дерев’яної палички наповнюємо іграшку та зашиваємо отвір до кінця.

Приклеюємо на кожен бік ялинки яскраві ґудзики за допомогою клейового пістолета. Якщо ґудзики не клеїтимете, а пришиватимете, то краще це зробити до зшивання деталей ялинки.

Промазуємо шви клеєм ПВА та посипаємо штучним снігом чи подрібненим пінопластом. Цей етап можна пропустити.

Ялинка готова!

Нагадаємо, в грудні 2018 року в кінотеатрі «Жовтень» проводили майстер-класи для дітей пільгових категорій – дітей учасників АТО, соціально незахищених, «сонячних», дітей з інвалідністю: чотири житомирські майстрині - Оксана Дедюль, Марина Орлик, Лариса Дановська та Інна Мокрицька – проводили щодня по два заняття з виготовлення новорічних іграшок та сувенірів.

У 2019 році на початку грудня у Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олега Ольжича відбувся майстер-клас з пошиття символу прийдешнього 2020 року – мишеняти: для виготовлення брошки-звірятка знадобився фетр, нитки, дріт, бусинки, бісер та інші прикраси.

В грудні карантинного 2020 року житомирська майстриня Олена Рюміна-Орєхова ділилася секретами виготовлення символу 2021 року – корівки чи бичка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: майстер-клас ялинка Дім української культури Івченко  
Матеріали по темі