Економіка

Аудитори провели ревізію на «Житомирводоканалі»: виявили втрат на 378 млн грн, матеріали передали в поліцію

10 February 2022, 13:21

Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області провели державний фінансовий аудит діяльності комунального підприємства «Житомирводоканал» Житомирської міської ради за період з 01.01.2017 по 30.06.2021. Під час проведення заходу державного фінансового контролю аудитори нарахували упущених вигод, недоотриманих доходів та непродуктивних витрат на суму понад 378 млн грн.

Про це йдеться у публікації під назвою «Куди «витікають» гроші комунального підприємства «Житомирводоканал», оприлюдненій 3 лютого на сайті Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області.

«Зокрема, за даними бухгалтерського обліку КП «Житомирводоканал», на момент проведення аудиту обліковувалася дебіторська заборгованість з різниці в тарифах на суму понад 100 млн грн. Однак заборгованість не підтверджена первинними бухгалтерськими документами та не узгоджена з відповідними контрагентами, що надалі може призвести до зайвого отримання дотацій з бюджету на погашення заборгованості з різниці в тарифах», – йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що зволікання із коригуванням тарифів до рівня економічно обґрунтованих витрат за надані послуги з централізованого водопостачання і водовідведення та їх затвердженням позбавило підприємство можливості отримати додаткового доходу на суму понад 74 млн грн.

«Підприємство не дотримується вимог нормативно-правових актів з експлуатації споруд та мереж централізованого водопостачання, тоді як значний відсоток водопровідних мереж давно відпрацював свій нормативний термін експлуатації. Як наслідок, трапляється велика кількість аварій, що призводить не лише до чималих водних втрат та подачі споживачам води неналежної якості, а й до недоотримання доходу розрахунково на 25,6 млн грн», – зазначають аудитори.

А через неприведення у відповідність до державних стандартів середніх норм витрат води та відсутність або несправність лічильників споживання питної води підприємством упущено вигод на 15 млн грн.

Окрім того, кошти, отримані з бюджету розвитку Житомирської міської ради на поповнення статутного капіталу підприємства 2017 року, при невиконанні інвестиційної програми, спрямованої на розв’язання проблем відновлення основних засобів підприємства та зменшення втрат води в мережах, були використані на оплату рахунків за електроенергію та послуг з підвищення тиску води в будинках. Як наслідок, неефективно використано майже 36 млн грн.

У матеріалі йдеться, що протягом досліджуваного періоду підприємство жодного разу не виконало щорічної інвестиційної програми в повному обсязі, що призвело та надалі може призвести до упущених вигод. Як приклад, через невиконання інвестпрограми підприємством 2016 року, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відкоригувала тарифи в бік зменшення, що призвело до упущених вигод на суму 4,6 млн грн. А невиконання інвестиційних програм у наступних роках може призвести до упущених Підприємством вигод з аналогічних причин на загальну суму 45,4 млн грн.

Під час аудиту також було проведено ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності Підприємства та встановлено втрат на суму понад 327 тис. грн через оплату завищеної підрядними організаціями вартості виконаних будівельних робіт.

Тож підсумовуючи результати проведених контрольних заходів, аудиторська група надала низку пропозицій задля поліпшення ефективності управління коштами і майном та покращання фінансових результатів діяльності Підприємства.

Матеріали ревізії передані до слідчого управління ГУНП в Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, 19 листопада 2021 року на позачерговому засіданні виконком погодив Інвестиційну програму КП «Житомирводоканал» на 2022 рік, а також план розвитку підприємства на п'ять років. Відповідно до програми, на 2022 рік передбачено 36,8 млн грн – на техніку та реконструкцію мереж.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал аудитор аудитори ревізія Держаудитслужба 
Матеріали по темі