Культура

​Житомирський драмтеатр під час війни: є два фронти, один з них – це мистецтво

15 April 2022, 16:01

Військові, медики, волонтери, педагоги та артисти – сьогодні кожен воює на власному фронті. Актори житомирського драмтеатру також не стоять осторонь.

Режисер Петро Авраменко розповідає, як на початку війни взяв рушницю, але швидко зрозумів, що потрібно воювати й на інформаційному фронті. Почав записувати відео, які згодом набрали мільйонні перегляди.

«З перших днів, коли почалася війна, став до територіальної оборони на захист свого села, добровільно. Але не можна зраджувати своїй професії. Під час того, як ти знаходишся там, спливають дні й тебе тягне, душею і серцем, до своєї роботи. І вийшло так, що випадково прочитав вірша Василя Головецького, і мені дуже захотілося його прочитати, зателефонував автору, з цього все почалося. Ролики набули популярності, і ми продовжуємо у цьому напрямку», - розповідає заслужений артист України Петро Авраменко.

Відео з віршами, які відображають біль українського народу та його стійкість, почали записувати й інші актори, а до Міжнародного дня театру зробили спільне відео з колегами з Києва, Одеси та Харкова.

«Цікава історія відбулася з Харковом. Зателефонував другу - директору лялькового театру. Я знав, що його взяли у полон. Коли телефоную і кажу, чого не записав Віктор ролик, він каже: відчепись, я тільки з полону вийшов, що від мене хочеш. Навіть такі моменти були: ми до Дня театру готуємося, а людина сиділа… вони його тоді взяли в полон, слава Богу, живий, дай Боже йому здоров'я. Але бачите, не зраджує професії ніхто», - ділиться Петро Авраменко.

Зараз колектив театру шукає можливість доносити свою творчість не лише в онлайн форматі.

«Є два фронти. Один фронт – це мистецтво. Ми зараз робимо все можливе, щоб цей фронт дійсно працював. Зібралися митці й вирішили працювати разом. І вже є певні результати, зараз ми тісно співпрацюємо з філармонією, ось нещодавно ми виступили на залізничному вокзалі. Ми й по районах хочемо їздити, і з концертними програмами, і з виставами. Для того, аби дати людям цю надію. Хочемо і для військових виступати», - каже заслужений артист України Петро Авраменко.

Сьогодні вже актори працюють над виставою «За двома зайцями», адже планують виступити перед глядачем.

«У нас проблема, де грати, на якій базі. Якщо повітряна тривога, то треба спустити людей до підвалу. Зараз знайшли справжнє бомбосховище і намагаємося там відродити цей театр. Поки не називаємо місце, де це буде відбуватися. Частина репетицій відбувається там, бо актори мають вивчити площадку», – говорить Петро Авраменко.

Актори театру впевнені, що творчість об'єднує, надихає та надає сил, тому колектив працює і робить те, що вміє.

«Творчість дуже важлива, адже потрібно підіймати бойовий дух. Щоб усі українці бачили те, що ми разом, об'єднані, підтримуємо наших хлопців, хвилюємося за них, хочемо допомогти всім, чим можемо, і, в принципі, для цього і працюємо всі разом», - ділиться заслужена артистка Олена Заведія.

Нагадаємо, 15 квітня на вокзалі в Житомирі митці влаштували безкоштовні концерти, щоб підняти настрій людям в дорозі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: театр виставва драмтеатр Авраменко війна бомбосховище фронт  
Матеріали по темі